Prijava

Vaša prijava

Vijećnici GČ Hrvatski velikani komentirali prometnu problematiku i nedostatak komunikacije gradskih službi

[]

Danas su predstavnici gradske četvrti Hrvatski velikani pokraj nove zone radova u Rakarskoj 4a održali konferenciju za medije pod nazivom ”Kvart bez ulaza i izlaza”.

Kao razlog tiskovne konferencije naveli su kontinuirano nekomuniciranje nadležnih službi u gradu s predstavnicima ove gradske četvrti, a posebice s Uredom za komunalne djelatnosti i promet te Matičnim uredom za mjesnu samoupravu.

Nakon lokalnih izbora provedenih prije osam mjeseci, ističu kako je aktualni sastav vijeća ove četvrti aktivno uključen u svojoj zajednici. Dva najbitnija ureda nemaju prolaznu ocjenu od većine vijećnika iz ove gradske četvrti, ističu, te pozivaju nadležne službe da ne donose jednostrane odluke i da se posavjetuju s predstavnicima četvrti prije bilokakve veće intervencije.

Osvrnuli su se i na problematiku dinamike izvođenja radova u kontekstu Gradske četvrti Hrvatski velikani u kojoj je trenutno aktivno najviše gradilišta.

– Primjer tome je 14. listopada 2021. godine gdje su sudjelovali predstavnici iz Grada i predstavnik izvođača iz tvrtke Rocco Commerce, predstavnik ZET-a i vijećnici naše GČ na temu zatvaranja križanja Pleška-Rakarska-Zvonimirova-Franje Lučića. Glavna zamjerka nadležnim službama je ta da nas dovedu pred gotov čin te prebacuju odgovornost na predstavnike GČ. S ovim načinom vođenja ovih službi naš se kvart slobodno može nazvati kvartom bez ulaza i izlaza, kako u vezi komunikacije tako i u vezi s prometnim kolapsom u našoj GČ. Postavljamo pitanje pročelniku Katuliću zašto nije iskomunicirao da se ide u ovu rekonstrukciju, zar će se nakon završetka radova privatnog investitora i zatvaranja Rakarske još jednom zatvarati promet na istom mjestu? Kako je moguće da je dao suglasnost za izmjenu prometovanja na dijelu koji je službeno zatvoren, zašto građani moraju trpiti tri mjeseca rekonstrukciju 100 m ceste a sve u korist investitora. Kako je moguće prometovati teretnim vozilima kroz središte grada bez pisane suglasnosti? Zanima nas i je li gradonačelnik upoznat s načinom rada pročelnika Katulića i njegovog ureda. Moramo naglasiti kako naša GČ radi u neodgovarajućim uvjetima, bez osnovnih sredstava za rad, za što je nadležan Matični ured za mjesnu samoupravu na čelu s gospodinom Bačurinom. Od kolovoza pa sve do sada nismo dobili odgovor što je sa sredstvima od prošle godine za koje smo uredno predali odluke i poduzeli sve ostale potrebne radnje. Pitamo se kome smetaju vijećnici vladajuće većine iz naše GČ? Samo tražimo ono što nam pripada, a to je da nas se pita kada se nešto planira u našoj GČ, u nadi da je gradonačelniku stalo do funkcioniranja GČ građana u njoj – kazao je Zoran Lovrić, predsjednik gradske četvrti Hrvatski velikani.

Predstavnici GČ: Sporan je obilazni pravac Svačićevom ulicom

Otkrili su kako im je stigla obavijest od Ureda za komunalne djelatnosti i promet da se promet odvija obilaznim pravcima Zvonimirova-Svačićeva-HBZ. Svačićeva ulica još je uvijek zatvorena za promet i već godinu dana je raskopana, pa ih zanima kako je moguće da pročelnik Katulić nije upoznat s time.

Prisutni vijećnici komentirali su aktualno stanje radova na projektima aglomeracije Velika Gorica, a naročito u njihovoj četvrti, iznijevši pritom dosadašnja iskustva i probleme prilikom izvođenja.

– Za razumijevanje cijele dinamike radova ključan je održani komisijski sastanak sredinom listopada na koji smo srećom uspjeli utjecati, a gdje nije bilo riječi o ovim radovima. Nadalje, 29. prosinca stiglo je prvo rješenje o početku radova na sjevernoj strani, gdje je Svačićeva u elaboratu označena kao obilazni pravac. Potom je u rješenju od 13. siječnja napravljena izmjena i kao obilazni pravac je upisana Zagrebačka ulica. Međutim, u izmjeni elaborata koji je kompatibilan sa rješenjem od 13. siječnja, kao područje obuhvata je Svačićeva ulica određena kao obilazni pravac s pripadajućim grafičkim dijelovima. U programu građenja komunalne infrastrukture za 2022. godinu je za rekonstrukciju slijepe ulice Podložnica, direktno zahvaćene radovima, a koja je jedini izlaz na Rakarsku ulicu predviđeno sve skupa oko 4 milijuna kuna. Temeljni problem je taj da, osim što nismo obaviješteni, ne sudjelujemo u odlučivanju o ovakvim stvarima. S obzirom na dinamiku koju sam obrazložio, moglo bi se dogoditi to da se, ukoliko ovi radovi potraju do 10. travnja, na sjevernoj strani Rakarske zakopa zadnja lopata, te da se hipotetski prva lopata 11. travnja može zabiti na drugom križanju na radu aglomeracije. Može se pretpostaviti da se ti radovi mogu odvijati do kolovoza, nakon čega bi se krenulo u rekonstrukciju Podložnice, čime ćemo biti u situaciji da ćemo još jednu godinu provesti u potpuno nekoordiniranim radovima koji djeluju stihijski. Nadamo se da ćemo imati bolju komunikaciju s Fašnikom, nakon što mu se predaju ključevi našega grada – otkriva Ivan Godinić, tajnik gradske četvrti Hrvatski velikani.

Okupljenima se obratio dr. Ivan Bekavac ispred MOST-a.

– Prepoznajemo propust nadležnih tijela gradske uprave koja su u više navrata izdavala rješenja a kojima su htjeli opravdati prometom neprimjerene pravce. Treba pozvati na odgovornost ne samo pročelnika, nego i suradne tvrtke koje su izradile elaborate. Podsjećamo odgovorne u gradskoj upravi kako je Statutom propisana uloga vijeća gradskih četvrti te ovim putem želim čestitati GČ Hrvatski velikani na ustrajnosti i visoko postavljenoj ljestvici po pitanju djelovanja – kazao je Bekavac.

Predstavnici GČ Miljenko Granić istaknuli su problem kod DV Žirek u Tomaševićevoj ulici. Istaknuto je kako je izvor svih problema nedostatak strategije radova u gradu Velikoj Gorici. Svačićeva ulica godinu i pol dana čeka rekonstrukciju, i ta ulica je eklatantan primjer istoga. Istaknuli su kako su dobili obećanje gradonačelnika da sjednu za stol i istaknu što je u njihovim kvartovima zaista potrebno napraviti, a kako bi postigli puno bolju suradnju.

Nude i potencijalna rješenja

Kao potencijalna rješenja navode prioritet dijaloga GČ i Grada, a kako bi se postigla bolja suradnja nego u proteklih 12 godina, te ubrzanje radova.

Ističu kako im je zbog gotovo nepostojeće komunikacije otežano komuniciranje i s građanima. Imaju problem kako im odgovoriti budući da i sami nisu upoznati s dinamikom radova, a trebali bi biti.

– Treba riješiti problem nejasno postavljene prometne signalizacije. Potrebno je sjesti i razgovarati, jer su ljudi zbunjeni. Dovedeni smo pred zid sačinjen od ad hoc rješenja. Najaktivnija smo gradska četvrt i idemo zajedno raditi. Zatekli smo nefunkcionalnu gradsku četvrt bez računala, printera i potrošnog materijala, što i do danas nemamo. Gotovo sve što trenutno radimo plaćamo iz vlastitih džepova. Dobili smo samo službeni broj telefona za komunikaciju s građanima i mobitel za komunikaciju s procijenjenom vrijednosti u iznosu 7.500 kuna što ću pokazati na sljedećem gradskom vijeću. Pohvaljujemo i ono što je dobro, poput projekta sudjelovanja sa srednjim školama po pitanju izgradnje klupa i stolova za parkove, i tu je riječ o sredstvima koja pripadaju samoj GČ. U proteklih osam mjeseci poslali smo preko 150 mailova, na neke stvari smo dobili odgovor, ali na puno ključnih pitanja nismo – poručio je Lovrić.

Inače, GČ u proračunu ima 67 tisuća kuna, od kojih su, kako ističu, za prošlu godinu uspjeli realizirati oko 35 tisuća kuna. Otkrili su i kako su poslali upit pročelniku Bačurinu u svezi ostatka sredstava.

– Aplicirali smo na više sredstava jer nismo znali što će sve biti odobreno. Ne tražimo ništa više ni manje, već samo da se ono što imamo upogoni, jer je trenutno sve na naporima pojedinih vijećnika – zaključuje Ivan Godinić, tajnik GČ Hrvatski velikani.

Objava Vijećnici GČ Hrvatski velikani komentirali prometnu problematiku i nedostatak komunikacije gradskih službi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.