Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Enid Mary Blyton: Pet prijatelja

[]

Čitateljski trendovi često se mijenjaju, tako da danas mnogoj djeci nisu zanimljive knjige koje su voljeli njihovi roditelji. Međutim, serijal o pet prijatelja britanske spisateljice Enid Mary Blyton i danas je vrlo popularan među malim čitateljima.

Roditelji vole ove knjige zbog njihovog staromodnog šarma, a djeca uživaju u uzbudljivim pričama, otkrivanju tajni i neodoljivim avanturama.

Prva knjiga iz serijala, Pet prijatelja na otoku s blagom, objavljena je 1942. godine i od tada knjige ne gube na svojoj popularnosti. Radnja prati četvero djece – Juliana, Dicka, Anne i Georgea (Georginu)  te njihovog psa u mnogobrojnim pustolovinama. Radnja se uvijek odvija u vrijeme školskih praznika kada se djeca vraćaju iz internata te praznike provode zajedno u kampiranju, planinarenju, kupanju ili pikadu. I nekako, bez obzira gdje se nađu uvijek se pojavi neki misterij za riješiti. Zahvaljujući svojoj hrabrosti, odlučnosti i odanosti, grupa prijatelja pronalazi sebe u nadmudrivanju lopova, krijumčara, pronalaženju skrivenog blaga, šuljanju mračnim špiljama i tajnim prolazima te otkrivanju zločina.

Enid Mary Blyton popularna je britanska spisateljica koja je postigla veliki uspjeh u žanru dječje i mladenačke književnosti. Trenutačno su njezine knjige prevedene na devedeset jezika, a ukupan broj prodanih primjeraka prelazi brojku od 450 milijuna.

Iako je napisala par sličnih serijala knjiga (npr. Sedam tajanstvenih u kojima sedam prijatelja rješava različite misterije) serijal Pet prijatelja je ostao najpopularniji. Premda je prvotno bilo planirano da napiše samo 6 do 8 knjiga zbog velike prodaje i izuzetnog komercijalnog uspjeha napisala je ukupno 21 roman.

Generacije djece odrasle su u društvu slavne petorke te je ovaj serijal postao jedan od najprodavanijih serijala knjiga za djecu svih vremena, a 2010. godine proglašen je i omiljenom knjigom iz djetinjstva odraslih Britanaca.

Pripremila: Morana Peranić

Objava KNJIGA TJEDNA Enid Mary Blyton: Pet prijatelja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.