Prijava

Vaša prijava

FOTO Dječji vrtić Lojtrica obilježio Eko dan nizom aktivnosti

[]

U Dječjem vrtiću Lojtrica u utorak je bilo posebno zabavno i poučno. Proslavili su Eko dan nizom aktivnosti. Inače, Dječji vrtić Lojtrica već osmu godinu zaredom uspješno i ponosno nosi naziv Eko škole/vrtića i ove godine će steći “Srebrni status”.

Iz vrtića navode da žele javno i glasno poručiti kako im je briga o biljnim i životinjskim vrstama izuzetno važna, kako od najranije dobi uče djecu o postupanju s energentima, odvajanju otpada, racionalnom korištenju vode i slično. O tome su govorili i na interaktivnoj radionici koju je održala doc.dr.sc. Sanja Kalambura s Velikogoričkog veleučilišta. “Drago nam je da možemo predstaviti priču oko reciklaže, odvojenog recikliranja i odvojenog sakupljanja elektroničnog otpada. Djeca su na radionici mogla bojati i uključiti se, a bili su vrlo zainteresirani za temu.”, govori Kalambura.

Djeca, ali i osoblje sve naučeno do sada primjenjuju u vrtiću, ali i izvan vrtića. “Iz godine u godinu želimo biti vrtić koji će sve manje i manje opterećivati okoliš, vrtić koji proizvodi sve manje otpada, manje troši energente i vodu. Želimo biti vrtić koji brine o svom okolišu, oplemenjuje ga i održava. Dobrim idejama želimo potaknuti promjene, a promjenama oblikovati djecu, roditelje i sve nas u čuvare našeg planeta.”, govore iz vrtića.

Na projektnom danu održali su brojne aktivnosti:

  • akciju prikupljanja elektroničkog otpada u suradnji s roditeljima
  • akciju prikupljanja trajnica u suradnji s roditeljima
  • interaktivnu radionicu doc.dr.sc.Sanje Kalambura s Velikogoričkog veleučilišta koja ih je upoznala s Oskarom (odbačenim mobitelom), likom čiji put odbačenog predmeta pratimo kroz strip koji je za ovu prigodu prilagođen djeci vrtićke dobi
  • uređivanje i sadnja cvjetnica u cvjetne gredice te jagoda u visoke gredice
  • sadnja stabla Catalpa Bignonioides Nana (Kuglasta Katalpa)
  • dolazak Flore, zaštitnice prirode koja ih je ponovno podsjetila na Eko kodeks i odluke o zaštiti prirode koje su donijeli u Vrtiću
  • podizanje Eko zastave na jarbol centralnog vrtića uz pomoć djece koju popularno zovu EKO PATROLA

“Zadatak koji kao Eko škole/vrtići trebamo ispuniti je između ostalog iniciranje pojedinih eko akcija, u i izvan vrtića, te na taj način postajemo aktivni sudionici društva.”, zaključuju iz vrtića.

 

Objava FOTO Dječji vrtić Lojtrica obilježio Eko dan nizom aktivnosti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.