Prijava

Vaša prijava

ŽUPANIJA Usluga javnog prijevoza nužna je za dugoročnu perspektivu Općine Kravarsko

[]

Danas je uz predstavnike Zagrebačke županije, Općine Kravarsko i Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) predstavljena prva javna usluga u autobusnom prijevozu Zagrebačke županije. Riječ je o modelu koji omogućava uvođenje novih i obnavljanje starih autobusnih linija s ciljem bolje prometne povezanosti i mobilnog lokalnog stanovništva.

Unatoč osiguranim proračunskim sredstvima države, Zagrebačka županija je prva županija koja je svom stanovništvu omogućila veći broj linija i polazaka te bolju povezanost ruralnih područja. Ovaj model, ističu predstavnici lokalne zajednice, ali i sami prijevoznici, ključan je za opstanak manjih ruralnih sredina kojima prijeti demografska katastrofa.

Kravarsko je, ističu, primjer kako javni prijevoz može ponuditi impuls i vjetar u leđa stanovništvu koje se prije dvije godine suočilo i s razornim potresom. Na to je upozorio i načelnik općine Kravarsko Vlado Kolarec. Naime, u Kravarskom stanovnici već tri mjeseca koriste uslugu javnog prijevoza putnika.

– Usluga javnog prijevoza nužna je za dugoročnu perspektivu naše Općine. Napokon su naši mještani bolje povezani, mogu kvalitetno i jednostavno svakodnevno putovati, te tako ostati u vlastitim domovima u kojima su odrasli. To puno znači našim učenicima, studentima i putnicima koji svakodnevno putuju u Zagreb. Drago mi je vidjeti pozitivne promjene koje je javni prijevoz donio sa sobom. Zahvaljujem se na suradnji sa županijom i lokalnim autobusnim prijevoznicima koji su i u koronakrizi i danas pokazali spremnost na pomoć – kazao je načelnik Vlado Kolarec.

Porast putnika u posljednja dva mjeseca oko 20 posto

U Kravarskom se stanovništvo vozi autobusima Autoturist iz Samobora, čiji je prokurist Franjo Grgurić, ujedno i član HUP koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika.

– Bilježili smo kontinuirani pad putnika posljednjih deset godina, a naročito posljednje dvije godine, te su linije bile teško održavane bez profitabilnosti, a putnika je bilo sve manje. Sada bilježimo porast broja putnika za preko 20 posto, ali i daleko više polazaka na linijama, zahvaljujući potpisanim ugovorima za javni prijevoz sa županijom. Građani se uvelike oslanjaju na naš autobus jer alternativnog prijevoza nema. Više puta smo, nakon najave ukidanja pojedinih linija dobivali očajne pozive građana koji ne bi mogli više ići na posao ili omogućiti školovanje djetetu – kazao je Franjo Grgurić iz Autoturista Samobor.

Zamjenik župana Damir Tomljenović naglasio je kako u posljednja tri mjeseca broj putnika kontinuirano raste, te da će se vozni red i dalje nastaviti usklađivati sa stvarnim potrebama stanovništva.

– Kvalitetnija i dostupnija usluga javnog prijevoza, posebice u ruralnim područjima, razlog je radi kojeg smo prvi u RH potpisali gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore s našim prijevoznicima. Ovo je jedan od vrlo bitnih poteza, jer se financiranjem linija koje zapravo nisu bile profitabilni polako vraćaju putnici u autobuse. Rezultat potpisanih ugovora biti će vidljiv u dogledno vrijeme, a mi smo u Županiji ponosni na to da smo probili led provođenjem ovakvog modela javne usluge prijevoza – kazao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Za provođenje istog osigurano je 428 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna. Riječ je o modelu koji funkcionira u gotovo svim EU zemljama te sustavno rješava problem prijevoznika, ali i građana.

Predsjednik HUP-Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika Hrvoje Meštrović istaknuo je kako se prijevoznici nalaze u kriznoj situaciji, a rastuća cijena goriva, inflacija i pandemija ugrožavaju rad prometnog sektora. Model javne usluge, ističe Meštrović, stoga pomaže stanovništvu, ali i prijevoznicima da nastave obavljati aktivnosti od šireg društvenog interesa. S druge strane, javna usluga može biti i temelj za autobusne flote EU fondovima.

– Situacija na ruralnim područjima bila je nezavidna, te su putnici koji su imali tamo linije svjedočili kako autobusne linije nestaju. Zagrebačka županija je potpisivanjem ugovora početkom godine osigurala kontinuitet prijevoza. To znači da se plaća razlika između prihoda i rashoda. Koliko god da prijevoznik ima manjka putnika, toliko će razlike pokriti županija, ali i Vlada RH koja je osigurala 75% sredstava iznosa te javne usluge. Zbog svega toga danas bilježimo da imamo nižu cijenu karata nego prije, veći broj polazaka i stabilnu mrežu, neovisnu o oscilacijama u cijeni goriva. Ovim je rješenjem Zagrebačka županija napravila jako puno – poručio je predsjednik HUP-a, Hrvoje Meštrović.

 

Objava ŽUPANIJA Usluga javnog prijevoza nužna je za dugoročnu perspektivu Općine Kravarsko pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.