Prijava

Vaša prijava

Društveni centar Novo Čiče: Novi život ručnog rada u suvremenim etno haljinama i torbama

[]

“Društveni centar Novo Čiče” projekt je sufinanciran od strane EU iz Europskog socijalnog fonda kojeg KUD “Čiče” provodi u partnerstvu s Udrugom “Zamisli” i Gradom Velikom Goricom.
Osim folklornih aktivnosti, KUD „Čiče“ već godinama aktivno radi na čuvanju i drugih segmenata kulturne baštine svoga kraja, među kojima je i sada već zaboravljena vještina sjetve i prerade lana te snovanja i tkanja na tkalačkom stanu.

Nakon uspješno provedenog projekta „Od lana haljina tkana“ iz 2016. godine kada je cijeli tradicijski postupak dokumentiran videom i fotografijama, u sklopu „Društvenog centra Novo Čiče“ provodile su se aktivnosti veza i tkanja putem kojih su educirane nove generacije. Kroz dvije godine više od 30 polaznika u nekoj je mjeri bilo uključeno u navedene projektne aktivnosti, a njih 15-tak uspješno je završilo predviđeni program kojeg je vodio entuzijast i vrstan poznavatelj turopoljske narodne baštine Goran Postić.

Kroz ukupno 150 sati programa veza i tkanja polaznici su se upoznali s teorijskim dijelom te savladali niz osnovnih i naprednijih vještina (primjerice, tkanje na daščicu, izrada osnove na vertikalnoj snovači, upeljivanje u ničenice i brdo, izrada tradicionalnog tkanja, tkanje klječanjem; te vez po broju i pismu, izrada vezova i mustri s područja Hrvatske, i tako dalje).

Polaznice radionica veza tako su najprije savladale pojedine tehnike, upoznale se s tradicionalnim turopoljskim motivima i mustrama s narodnih nošnji te su same odabrale nekoliko njih. Prema pojedinačnim željama, krojene su lanene haljine, tunike i košulje na koje su potom ručnim radom vezeni odabrani motivi.

Polaznice radionica tkanja u sklopu učenja i usavršavanja raznih tehnika rada na pet tkalačkih stanova s pamukom i vunom proizvele su osnovno tkano platno, dijelove trobojnice sa zlatnom srmom, poculicu, peču (pokrivalo za glavu), te razne tradicionalne motive koje su pretvorene u etno torbe i pojase.

S obzirom na kvalitetu programa i zainteresiranost polaznika, većina aktivnosti nastavit će se s radom i nakon završetka projekta tako da u narednom periodu možemo očekivati još vrijednih rukotvorina.

Voditeljica projekta, povjesničarka umjetnosti dr. sc. Petra Batelja Majić ističe da su rezultati ovih radionica višestruki. “Prvenstveno, KUD „ČIČE“ uspješno je proveo u djelo svoj najvažniji cilj koji je usmjeren na promicanje, razvijanje i unapređivanje kulturno-umjetničke djelatnosti te očuvanje starih običaja i tradicije. Putem radionica ostvario se i neprocjenjiv prijenos gotovo zaboravljenih vještina na nove nositelje i generacije. Konkretni predmeti – moderne etno haljine, torbice i pojasi – pokazali su i novu uporabnu vrijednost ručnog rada u suvremeno vrijeme i novom kontekstu izvan muzejskih zbirki.”, zaključuje Batelja Majić.

Tekst: Valeria Čermak

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Kulturno umjetničkog društva „Čiče“ Novo Čiče.

Objava Društveni centar Novo Čiče: Novi život ručnog rada u suvremenim etno haljinama i torbama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.