Prijava

Vaša prijava

POBJEDNIČKA PODRAVINA Od „to nikad ne bumo svladali“ do prvog mjesta na Smotri folklora

[]

„Kad imate odličnu, predanu ekipu, vrhunske voditelje, upornost, rad i tradiciju, sve to daje rezultate“, govori nam predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec, Nenad Rožić s kojim smo porazgovarali nakon što je Ogrankova koreografija Podravine ove godine proglašena najboljom na Gradskoj smotri koreografiranog folklora. Put od ideje, od želje pa do realizacije nije bio ni lagan ni kratak, no pobjednička titula dokazuje da se rad isplatio, a Buševčani su ponovo pokazali i učvrstili svoje mjesto u samom vrhu folklora; našeg grada, a i šire.

Dugo smo priželjkivali Podravinu

„O koreografiji Podravine razmišljali smo i priželjkivali je godinama. Prošlo je i izmijenilo se nekoliko generacije prije nego su se stvorili uvjeti za pripremu. Sve je dogovoreno s kolegom iz Pečuha, koreografija je bila raspisana i napravljena već prije par godina a onda je došla- korona“, govori nam Rožić. Iako je epidemiološka situacija usporila njen dovršetak, Buševčani nisu odustali. U vremenu kad je bilo ograničeno, pa i zabranjeno okupljanje ili uvježbavanje, svaki slobodan trenutak (i dopušteni) iskoristili su za vježbu i za pripremu. I tako, malo po malo, prvi je put predstavljena lani na Ivanje, a onda su je još „učvrstili“ kroz nekoliko izvedbi na Folklorijadi u Rusiji.

„Brusili smo, popravljali, koreografija je bila teška. Mnogi su komentirali kako je nikad nećemo savladati, ali bili smo uporni“, prisjeća se Rožić. Radilo se, peglalo, „tesalo“ i- uspjelo! Svjedoče tome reakcije publike, ali is stručnog ocjenjivačkog suda. Tvrtko Zebec istaknuo je kako se ovom koreografijom još jednom potvrđuje dugogodišnji rad izvrsnog ansambla.

Kad emocija dođe do publike- onda smo napravili pravu stvar!

„Plesači, pjevači, svirači- svi su ostavili dušu na pozornici, što je osjetila i publika i velikodušno nam vratila. Publika je juškala  s nama, pjevala, pratila pljeskom i podrškom, odobravala sve što se događa na sceni. To radimo za njih!  Uživajući u izvedbi prenosimo im djelić tradicije, pa onda i oni uživaju s nama. Kad emocija dođe do publike znamo da smo napravili dobru stvar“, govori dalje Rožić.

Za razliku od nekih dosadašnjih koreografija u kojima do izražaja dolazi žensko pjevanje, ovdje su u prvom planu muški pjevači, solaže, žešći tempo i ritam koji su odlično pratili tamburaši. Koreografija je to vrlo atraktivna, zanimljiva, karakteristična za Podravinu, točnije Hrvate koji žive uz Dravu, na granici s Mađarskom.

Ekipa se sprema već od malih nogu

„Kad uživaš u koreografiji onda ništa nije teško. Već od malih nogu spremamo mlade generacije folkloraša, tamburaša koji, kad dođu u A ekipu već su formirani folkloraši; naučeni redu, disciplini, znaju korake, note, drilaju dalje kondiciju“, nastavlja naš sugovornik. Upravo to odlika je vrsnog Ogrankaša, a Buševec takve stvara i educira već 100 godina. Ništa ne bi bilo moguće bez vrhunske ekipe voditelja; Mojmira Golemca i Valentine Šepak Molnar koji vode plesače, Dražena Kurilovčana koji je zadužen za vokalnu sekciju i Zorana Jakunića koji vježba tamburaše.

Sretan put na državnu smotru

Za proslavu 100 obljetnice OSS-a (koja je zbog korone prije dvije godine prolongirana op.a) bilo je spremno 250 Ogrankaša; aktivnih, pričuvnih, starih plesača i svirača koji su pripremali veliki cjelovečernji koncerti. Iako neke planove, poput tog koncerta, nisu uspjeli realizirati, nastavljaju dalje istim tempom i polako, već i ovim posljednjim priznanjem, ubiru plodove svog rada.

Koreografija Podravine putuje na Županijsku, priželjkuju i državnu smotru koju su, prisjeća se Rožić, zadnji put „pokorili“ 2014.godine.  Smiješi li im se i ove godine titula prvaka državnih folklornih ansambala, ostaje nam vidjeti, no kako god bilo- svoju su kvalitetu pokazali, dokazali i pokazuju i dalje. Društvo je to koje diže ljestvicu, potičući sebe, ali i druge na uporan, predan i kvalitetan rad. Za sve to veliko im hvala i još jednom- iskrene čestitke!

 

Foto: Petra Škrinjarić

 

 

 

 

Objava POBJEDNIČKA PODRAVINA Od „to nikad ne bumo svladali“ do prvog mjesta na Smotri folklora pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.