Prijava

Vaša prijava

FOTO Izuzetno uspješna akcija čišćenja divljeg deponija pored Vukovinskog jezera

[]

Dan Svetog Jurja ujedno je i Dan planeta Zemlje, stoga je danas pored Vukovinskog jezera održana velika akcija čišćenja divljeg deponija. Akciji čišćenja, kao jedne od posebnih aktivnosti koju nerijetko provode i izviđači Turopoljske udruge skauta, pridružio se gradonačelnik Krešimir Ačkar te brojne druge udruge i građani.

– Grad Velika Gorica prijatelj je ekologije i kao mjesto gdje treba početi ovakva hvalevrijedna akcija. Treba ostvariti sve ono što je u današnje vrijeme izuzetno bitno, a to su prava treće generacije, kojima moramo ostaviti prirodu u najmanju ruku onakvom kakvu smo ju zatekli. Ekološki izazovi su izazovi kojima moramo doskočiti odvajanjem otpada i odgovornim ponašanjem prema okolišu koji nas okružuje. Simboličan primjer je taj, da upravo ovdje u sklopu zaštite okoliša kreće izgradnja osvijetljene biciklističke i pješačke staze koja će se protezati skroz od grada do Vukovine. Na taj način, jednim dijelom ćemo riješiti i situaciju s  divljim deponijima, kao što to već činimo postavljanjem kamera – kazao je gradonačelnik Ačkar.

Ekološku komponentu svog izviđačkog djelovanja iz Turopoljske udruge skauta odlučili su iskazati uključivanjem u Rezoluciju Zemlja, koju je inicirao Večernji list, a u suradnji s Gradom Velika Gorica i Savezom izviđača Hrvatske.

– Zahvaljujem svima koji su omogućili da cijela ova priča krene i da se protegne kroz čitavu Hrvatsku, počevši upavo iz Velike Gorice  – istaknuo je Alen Konjević, predsjednik udruge Turopoljska udruga skauta.

Inače, u sklopu projekta Rezolucija Zemlja u suradnji s dvadesetak ekoloških udruga
Večernji list organizira akciju čišćenja okoliša na više od trideset lokacija diljem Lijepe naše.

– Iz Fonda smo izdvojili 400 tisuća kuna za sve akcije u sklopu ovog projekta diljem Hrvatske. Cilj nam je da sve što radimo, ulažemo kako bi naš okoliš bio očuvan, da se otpadom gospodari na način da se odvojeno prikuplja i reciklira, kako bismo ga ostavili u što boljoj kondiciji generacijama pred nama. Nadam se da će akcija biti uspješna i u ostalim gradovima kao u turopoljskom kraju danas – pojašnjava Alenka Košiša Čičin-Šain iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt Rezolucija Zemlja pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša. Klimatske promjene koje su uvjetovane čovjekovim djelovanjem, već su neko vrijeme aktualna tema na globalnoj razini, a projektom Rezolucija Zemlja teme vezane za okoliš, ekologiju i ekološku osviještenost pokušavamo učiniti vidljivima i na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Galerija fotografija

Objava FOTO Izuzetno uspješna akcija čišćenja divljeg deponija pored Vukovinskog jezera pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.