Prijava

Vaša prijava

Uskoro počinje 16. Velikogorički Brass festival! Evo i kompletnog programa

[]

POU Velika Gorica i ove godine priprema pravi glazbeni spektakl – 16. Velikogorički brass festival! Ponovno u naš grad stižu vrhunski izvođači i to od 4. do 7. svibnja. Pučko otvoreno učilište koje je organizator ove glazbene manifestacije, nastavlja tradiciju dovođenja vrhunskih domaćih i svjetskih umjetnika koji će zasigurno oduševiti publiku svojom virtuoznošću i bogatim glazbenim iskustvom.

Program je, kao i uvijek, pomno biran, a ovogodišnji VG Brass oplemenit će tri glazbena žanra: suvremeni evergreeni obrađeni za brass ansamble, barokna glazba i jazz.

Otvaranje festivala bit će 4. svibnja kada u Dvorani Gorica nastupa Brass & Percussion septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Gost koncerta bit će violončelist Vid Veljak koji je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a usavršavao se kod eminentnih violončelističkih pedagoga.

Ove godine planiran je koncert u crkvi sv. Petra i Pavla gdje ćemo 5. svibnja moći uživati u baroknoj glazbi. Uz Hrvatski barokni ansambl, najznačajniji naš ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha koji je utemeljen 1999. godine, nastupit će Justin Bland. Gost večeri bit će Krešimir Fabijanić, solist Hrvatskog baroknog ansambla koji je diplomirao trubu na ljubljanskoj Akademiji za glasbo te nastupao na brojnim domaćim i inozemnim festivalima stare glazbe.

Zvijezda ovogodišnjeg Festivala je australski multi-instrumentalist James Morrison. Po svim mogućim standardima Morrison je virtuoz. Osim trube, svira trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Svirati je počeo sa šest godina, a od 13. godine profesionalno je nastupao u eminentnim noćnim klubovima. Nastupao je na svim većim jazz festivalima, osvojio je mnoge nagrade te se nalazi u australskoj Jazz kući slave. Zaslužio je nekoliko počasnih doktorata, otvarao je Olimpijske igre, svirao za englesku kraljicu Elizabetu te američke predsjednike. U Guinnesevu knjigu rekorda upisan je kao dirigent najvećeg orkestra na svijetu. Na koncertu 7. svibnja, u Dvorani Gorica, Morrison će nastupiti uz pratnju Jazz orkestra Oružanih snaga RH, pod ravnanjem bojnika Davora Dropuljića. Ovaj orkestar Velikogoričanima je dobro poznat jer je u više navrata nastupao u našem gradu. Ostvario je suradnju s mnogim eminentnim izvođačima hrvatske glazbene scene što, unatoč imenu, pokazuje svu raznolikost njegova repertoara.

Svi koji žele razgledati limena puhačka glazbala i usnike koji su bitan dio instrumenta, mogu ih vidjeti na prezentaciji 7. svibnja. Instrumenti će biti izloženi u OŠ Eugena Kumičića, a predstavit će se neki od najpoznatijih proizvođača kao što su ACase, Brasseraj, Cristian Bosc, Roberto Buttus, G&P Trumpets, Yamaha…

Evo i cijelog programa:

4. svibnja 2022., srijeda u 20:00 h
Dvorana Gorica, Zagrebačka 37
OTVARANJE FESTIVALA / OPENING OF THE FESTIVAL
Brass & Percussion septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra
Gost: Vid Veljak, violončelo

5. svibnja 2022., četvrtak u 20:00 h
Crkva sv. Petra i Pavla, Andrije Kačića Miošića 50
Justin Bland (SAD/Danska) – barokna truba, blok flauta, kontratenor
Gost: Krešimir Fabijanić – barokna truba
Hrvatski barokni ansambl

7. svibnja 2022., subota u 20:00 h
Dvorana Gorica, Zagrebačka 37
Jazz orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske
Dirigent: bojnik Davor Dropuljić
Solist: James Morrison (Australija) – multi-instrumentalist

Objava Uskoro počinje 16. Velikogorički Brass festival! Evo i kompletnog programa pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.