Prijava

Vaša prijava

VELIKO SRCE U Gorici 127 Ukrajinaca; djeca krenula u vrtić i školu, radno sposobni na posao kod naših obrtnika

[]

Anna je iz Kijeva u Veliku Goricu stigla s 9-godišnjim sinom. U Ukrajini je ostao njen muž. Čuju se preko poruka, izmjenjuju slike. 9-godišnji Macar ide u treći razred; u školi su ga svi odlično prihvatili, ima besplatan obrok i već se sam vozi školskim autobusom.

„Došla sam ovdje s prijateljicom koja također ima malenog sina. Sinovi su nam išli zajedno u školu u Ukrajini pa nam je bilo lakše doći i snaći se u ovoj situaciji. Jako smo zadovoljni, predivno su nas svi primili“, govori Anna koja će u Pučkom učilištu početi s tečajem hrvatskog jezika.

„Želim naučiti hrvatski, želim otići na burzu rada, zaposliti se, nastaviti život, pa što bude“, govori. Ona je jedna od 127 osoba iz Ukrajine koje su krov nad glavom, toplu riječ, osmijeh i otvorena vrata pronašli u Velikoj Gorici, a njen sin jedan je od 14-ero ukrajinske djece koja su pronašla svoje mjesto u školskim klupama.
„Jučer smo bili na humanitarnoj utakmici Zagreb- Dinamo Kijev i naša su djeca vodila igrače. Igrač s kojim je bio moj sin zabio je dva gola. Bio je jako sretan“, prepričava nam Anna i pokazuje fotografije i snimke tog velikog dana.

 

Velika Gorica otvorila je širom svoja vrata i srce te ukrajinskim obiteljima osigurala smještaj, hranu, psihološku pomoć i sve potrebno za djecu. Potporu su pružili i gorički obrtnici i poduzetnici koji su osigurali besplatno fotografiranje za dokumente, besplatne obroke, radna mjesta….

Svi radno sposobni počeli su raditi kod goričkih obrtnika

„Svi radno sposobni počeli su raditi kod goričkih obrtnika i poduzetnika bez znanja hrvatskog jezika. Želimo im pomoći da se lakše prilagode i prebrode traume. Tu smo s njima u svi teškim trenutcima, a posebno sam ponosan na sve Velikogoričane koji u kriznoj situaciji pokazuju veliko srce. To je njihovih ruku djelo i na tome sam im zahvalan. Dobrodošli! Ovdje ćete imati mir i sigurnost i dobrodošli ste ako tu želite ostati, sagraditi dom“, poručio je gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

 

Ukrajinske obitelji, od kojih su većina visokoobrazovani ljudi te čak 90 posto žena i djece, grad je primio kao svoje te im osigurao sve što je potrebno. Brigu i koordinaciju na sebe je, među ostalima, preuzeo i Rudolf Vujević koji je zbrinuo dvije obitelji i troje djece. „Kako bi bili konkurentni ukazala se i potreba za učenjem hrvatskog jezika, što im želimo omogućiti“, govori Vujević.

Učenje hrvatskog jezika subotom od 10 do 12

U Pučkom učilištu svaku subotu od 10 do 12 sati imat će prilike besplatno učiti hrvatski jezik, a u čemu će im pomagati naši Velikogoričani; ček četiri studentice ukrajinskog jezika iz našeg su grada i s njima će raditi.

„Svladavanjem našeg jezika bit će otklonjene sve barijere za razvoj pojedinca u zajednici, a vrata učilišta otvorena su vam i za sve druge programe; kino , kazalište, predstave za djecu… Dok ste s nama želim da se osjećate ugodno jer ste dobrodošli“, poručila je ravnateljica Učilišta, Anita Pišković.

U Veliku Goricu stigao je i ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrylych koji je održao emotivan govor na ukrajinskom, podsjećajući na snagu vjere, na ukrajinske bombardirane gradove, posebice Mariupolj čije ime dolazi od Djevice Marije.

“Hvala Hrvatska, velik je naš dug prema vama”

„Svaki dan molimo za naš dom, za zdravlje, za našu djecu, ali manje zahvaljujemo. Želio bih zahvaliti Hrvatima na velikoj podršci koju pružaju Ukrajini. Velik je naš dug prema vama, prema herojima koji su obranili Hrvatsku, a obranit će i Ukrajinu. Obranit ćemo je s hrabrošću“, poručio je Kyrylych koji je citirao najvrednijeg hrvatskog pisca Marka Marulića i njegovo najznačajnije djelo Juditu, riječima „Bogu budi hvala“

I na kraju, „Živjela Hrvatska, slava Ukrajini“, dočekana je uz veliki aplauz

Objava VELIKO SRCE U Gorici 127 Ukrajinaca; djeca krenula u vrtić i školu, radno sposobni na posao kod naših obrtnika pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.