Prijava

Vaša prijava

CRTICE IZ POVIJESTI Bogata tradicija turopoljskih svadbi koje su trajale tri dana

[]

Tradicijske svadbe odvijale su se uvijek po istim, ustaljenim, nepisanim pravilima, a ponavljanje nekih obrednih radnji imalo je i magijsku osnovu. Kao što kod svakoga životnoga običaja osoba prelazi iz jednog stanja u drugo, tako su i mladenci vjenčanjem prelazili u svijet odraslih i postajali punopravni članovi društva.

Fotografija iz Mraclina 1967. godine svjedoči nam o pojedinim običajima na turopoljskoj svadbi. Fotografija bilježi trenutak stavljanja poculice tijekom prvog scenskog prikaza Turopoljske svadbe u režiji Josipa Kovačevića iz Buševca. On je godinu dana kasnije objavio pripovijetku „Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića“. Ova objava s osnovnim informacijama zaista nije dovoljna da vam ispriča cijelu i detaljnu priču o nekadašnjim svadbama u našem Turopolju zato vam toplo preporučamo navedenu literaturu.

Nekada je svadba trajala tri do četiri dana. Prvog dana okupljali su se uzvanici, kitilo se konje i kola i odlazilo po škrinje kod mlade.

Glavni dio svadbe odvijao se drugoga dana – uzvanici bi se okupili kod mladoženje gdje su formirali svadbenu povorku radi odlaska po mladu. Istog jutra mladenci su se svečano odijevali. Mladenki je pomagala posmikala/posnešica (danas kuma) koja joj je na glavu stavljala kitice (svadbenu krunu), a mladenac je oblačio svoju najbolju odjeću; ako je bio plemenitaš neizostavni su bili menten, uske hlače, čizme, šubara i sablja. Nakon crkvenog obreda svatovi su se vraćali u mladenkin dom gdje se nastavilo slavlje.

Trećeg dana svadbena povorka kretala je iz mladenkine kuće u mladoženjinu. Tog dana se između ostalog mlada presvlačila. Skidale su joj se kitice i stavljala poculica koja postaje simbol mladenkine nove uloge i odgovornosti koju preuzima u društvu.

Fotografija: Mraclin – Turopoljska svadba (mladenci), autor fotografije: Višnja Huzjak, 1967., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: J. Kovačević, Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića, Buševec, 1968.; M. Ergović i I. Rožić, „Turopoljska svadba“, u: Turopoljski leksikon, Zagreb: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. str. 593-594.

#muzejturopolja #velikagorica #mraclin #busevec #turopolje #tradicija #obicaji #svadba #turopoljskasvadba #fotografija #kronikevelikegorice #kronikevg #povijest #crticeizpovijesti

Objava CRTICE IZ POVIJESTI Bogata tradicija turopoljskih svadbi koje su trajale tri dana pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.