Prijava

Vaša prijava

Ivanu Nađu dodijeljeno vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge

[]

Ivanu Nađu iz Ščitarjeva, članu Družbe ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ je na svečanosti povodom blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Dana vatrogasaca Republike Hrvatske dodijeljeno “Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge”. Riječ je o najvišem vatrogasnom priznanju koje se dodjeljuje nakon određenih zasluga i uspješnog djelovanja.

Ivan Nađ je do sada primio zlatnu medalju HVZ-a te priznanje za požrtvovnost i hrabrost u vatrogasnim intervencijama. “Izuzetno me raduje da su mi visoki dužnosnici HVZ-a ukazali čast kao članu Družbe ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ i dužnosniku počasnog čuvara spomenika (uspomena) svečanog čina ispred spomenika Gjure Stjepana Deželića ‘Oca hrvatskoga vatrogastva'”. govori nam.

Upravo taj spomenik važan je dio priče zbog koje je dobio posebno odlikovanje. Kako nam govori, u vremenu starog režima je spomenik Gjure Stjepana Deželića podignut 1937. smetao tadašnjoj vlasti. “Kako volim povijesno istraživati pronašao sam taj spomenik odbačen. Na velikoj proslavi 1996. godine su ga vratili. Nakon izgradnje Muzičke akademije je spomenik ponovno maknut jer su smatrali da nema vrijednost. Kip sam tada pronašao na otpadu i sačuvao ga. Sada imam počasnu dužnost čuvara spomenika i jedini sam u Hrvatskoj koji ima dopuštenje nositi lentu Družbe ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ na vatrogasnom odjelu u iznimnim slučajevima. Tako je bilo i ovom prigodom.”

Više od 50 godina u vatrogastvu

Nađ je u naše krajeve, odnosno u Ščitarjevo doselio 1970-ih, a u vatrogastvu je od malih nogu, sada već 55 godina. Danas ima 74 godine i svoje dane provodi u mirovini, iako oni nisu nimalo “mirni” jer i dalje provodi razne aktivnosti. Zasluge za koje je dobio odlikovanje vezane su uz vatrogasne intervencije, rad u posebnim i opasnim uvjetima, desetak godina bio je dio osiguranja utakmica NK Dinama, dočekao je brojne političare, Papu na zračnoj luci i u Mariji Bistrici te je radio na brojnim skupovima. “Osobito se ponosim što sam sa kćerkom proveo pilot projekt edukacije mladeži u osnovnoj školi po pitanju vatrogastva. Obučavali smo o vatrogasnim aktivnostima i poslu u 28 škola. U gradskim sredinama je teško mobilizirati djecu u vatrogastvu pa smo ovako pokušali.”, govori Nađ o svojim uspjesima.

Kako kaže, uspio je obnoviti rad društva DVD Ščitarjevo 1998. godine te je radio na programu prihvata izbjeglica i kao pomoć Crvenom križu. Pokrenuo je i projekt izgradnje vatrogasnog doma no nesuglasice su zaustavile taj projekt. Mnogo je toga u njegovoj povijesti, a upravo u povijesti i našoj baštini najviše uživa. Zdušno prati sva događanja i aktivnosti u našem gradu te nerijetko objavljuje brojne zanimljive činjenice iz naše povijesti.

Odlikovanje Ivanu Nađu su uručili visoki dužnosnici Hrvatske vatrogasne zajednice – glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, Zmaj od Dalmatinske Zagore te počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić.

Objava Ivanu Nađu dodijeljeno vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.