Prijava

Vaša prijava

FOTO Nesvakidašnji prizor: Nedaleko Gorice na imanju imaju jelena, košute i hrvatske posavce

[]

U Odranskom obrežu, mjestu nedaleko Velike Gorice, mještani žive kao jedno s prirodom. Brojna domaćinstva uz domaće životinje posjeduju i konje, a neke obitelji nešto još zanimljivije – jelena i košute. Obitelj Pršir u Odranskom obrežu tako uz jednog odraslog jelena posjeduje i košute te čak jednu posebnu, albino košutu. One veselo skakuću u ograđenom dijelu dvorišta gdje imaju svoju slobodu. Kako nam govori Luka Pršir, jelena i košute doveo je njegov otac koji je inače i lovac. Uvjeti su im odlični, sve je vrlo čisto, a briga o njima je svakodnevna.

Luka se sa svojih 26 godina uz brigu o obitelji svakodnevno bavi i svojim konjima – autohtonom pasminom hrvatskih posavaca. Ima ih dvoje na ranču, a na njih pazi već oko deset godina. „Kobila Zana ima tri godine, a pastuh Sokol 12 godina. Ovo radim iz ljubavi, a to je ostalo od tate i djeda koji su i ranije uzgajali Hrvatske posavce.“, govori.

Njegov Sokol sudjelovao je do sada na izložbama u okolnim mjestima, a čest je gost bio i na Jurjevu u Lukavcu. Osim toga, Sokol i Zana bili su dio povorki i festivala, pa čak i svadbenih svečanosti. „Kod konja se najviše ocjenjuje izgled, a po tome su specifični hrvatski posavci, profinjeniji su i ponosniji. Imaju bujnu grivu i rep. Drugačiji su i po temperamentu, bolje se nose od drugih pasmina.“, objašnjava mi Luka.

S pastuhom Sokolom su na prošloj izložbi osvojili drugo mjesto. Nizao je uspjehe i prije toga, a za sve to je potrebno mnogo brige. Kako mi govori Luka, svakog dana na hranjenje, čišćenje i brigu odlazi nekoliko sati, no sve to mu je i dalje užitak.

S obzirom na njihove velike grive po kojima su i poznati, posebnu pozornost obraćaju na to da su uredni, oprani i dobro počešljani. „Ako netko razmišlja o tome da uzme konje, sve je stvar ukusa i tko što voli. No svi konji zahtijevaju puno posla i stalnu njegu i brigu.“, govore za kraj kao savjet onima koji možda razmišljaju i svoje imanje upotpuniti autohtonom pasminom konja.

Objava FOTO Nesvakidašnji prizor: Nedaleko Gorice na imanju imaju jelena, košute i hrvatske posavce pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.