Prijava

Vaša prijava

Objavljen natječaj za najbolji i originalni scenarij na turopoljskom dijalektu

[]

Za sve one koji vole pisati i uživaju u filmovima, objavljen je natječaj za najbolji i originalni scenarij. Natječaj za najbolji i originalni scenarij objavljuje se u okviru projekta “Učimo turopoljski dijalekt”, a objavio ga je Grad Velika Gorica uz nositelje kulturnog dobra turopoljskog dijalekta – Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, KUD Mičevec, KUD Velika Mlaka, KUD Nova zora, OSS Buševec, Etno udruga Kurilovec i Plemenita opčina turopoljska.

“Cilj projekta je očuvati i promovirati turopoljski dijalekt koji je od 2017. godine rješenjem Ministarstva kulture i medija RH dobio status kulturnog dobra.”, objašnjavaju pozivatelji. Prisjetimo se, prošle godine sniman je film “U potrazi za turopoljskim blagom“.

Na natječaj se mogu prijaviti dramaturzi, sve osobe sa završenom Akademijom dramske umjetnosti te svi oni koji su vješti u pisanju i koji imaju dobru ideju, bez obzira na uzrast. 

Ovo je očekivana struktura scenarija:

1. Jedan scenarij od osam (8) kratkih priča/crtica prema kojima će se snimiti osam (8) kratkih igranih filmova u trajanju do najviše 3 minute ili
2. Jedan cjeloviti scenarij za kratki film u trajanju 20- 25 minuta,
2. Poželjno je da se scenarij temelji na povijesnim i etnološkim crticama te kulturi Turopolja,
3. Scenarij treba biti edukativan, zanimljiv i zabavan,
4. Prednost će imati scenarij napisan na turopoljskom dijalektu ali nije uvjet (u slučaju da scenarij pisan na standardnom hrvatskom književnom jeziku bude ocijenjen kao najuspješniji prevest će se na turopoljski dijalekt),
5. Ciljana publika su prvenstveno djeca i mladi.

Dodatni kriteriji po kojima će se ocjenjivati su kvaliteta, inovativnost, resursi potrebni za realizaciju projekta, utjecaj projekta na kvalitetu kulturnog života zajednice te komercijalni karakter samog scenarija.

Najbolji scenarij ostvarit će financijsku nagradu u iznosu od 8.000 kuna neto, te će se objaviti u časopisu Škrijna turopolska koju izdaje Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici. Film će se prema nagrađenom scenariju snimiti samo ako potpuno zadovolji sve postavljene kriterije potrebne za realizaciju projekta. Svoju prijavu uz raspisani scenarij u PDF/Word formatu možete poslati na mail adresu natjecaj.kultura@gorica.hr. Rok za dostavu scenarija je 30. rujan 2022. godine.

Objava Objavljen natječaj za najbolji i originalni scenarij na turopoljskom dijalektu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.