Prijava

Vaša prijava

BUŠEVEC JE EKO “Cilj nam je energetska neovisnost mjesta”

[]

Nakon dvije godine u Buševcu je završio projekt „Buš eko“; energetski kulturni i održivi razvoj Buševca- ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice, financiran europskim sredstvima i financijskom pomoći Ureda za udruge. Težak oko 2 milijuna kuna, projekt kojim se unapređuje održivi razvoj i obnovljivi izvori energije u Buševcu, podržali su i partneri Regea i Grad Velika Gorica, uz glavnog nositelja Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Obnovljen dom kulture!

Jedan od glavnih ciljeva bila je obnova i revitalizacija doma kulture, edukacija stanovnika kako bi Buševec i u budućnosti nastavio „zeleno“, ali i okupljanje organizacija civilnog društva, te stvaranje preduvjeta za energetski kulturni i održivi razvoj Buševca.

Irena Rožić, koordinatorica projekta (prva s lijeva) u društvu predsjednice MO Buševec Ivane Belošević i Gordane MIkulčić-Krnjaja, pročelnice Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Velike Gorice

„Veseli nas jer smo napravili veliki posao na domu kulture koji je bio već star i derutan; curio je krov, stropovi od trstike su već popuštali. Uspjeli smo to djelomično obnoviti, promijenili smo pozornicu, pretapecirali stolice u dvorani kao i podrumske prostorije koje smo osposobili. Postavljeni su i novi prozori, vrata, popravljene i neke druge štete, promijenjene elektroinstalacije“, govori nam koordinatorica projekta Irena Rožić. Kako to sad izgleda na velikoj sceni i u praksi- mogli su se posjetitelji uvjeriti već jučer kad su ih nastupom počastili domaćini, folkloraši ali i najmlađi glumci predstavom „Sladoled“ kao uvod u samu završnu konferenciju.

Odrađene su radionice o obnovljivim izvorima energije, predstave za djecu o važnosti zaštite okoliša, a postavljeno je i solarno stablo, koje je financirao Grad velika Gorica. Osim što krasi okoliš, na njemu možete puniti svoje mobilne telefone, električne bicikle, a stablo ima i edukativnu notu. Smješteno u centru sela, uz školu i vrtić, pravo je mjesto na kojem svi mogu na licu mjesta posvjedočiti pretvaranju sunčeve energije u svjetlosnu ili električnu.

U dvije godine projekta odrađeno je 1100 volonterskih sati, a bilo je uključeno 56 volontera, ljudi iz Ogranka seljačke sloge koji, iako je projekt završio, su i dalje na raspolaganju. Naime, projektom “Buš eko” postavljeni su temelji daljnjem razvoju i energetskoj neovisnosti sela, a na čemu nastavljaju i dalje.

Dizalice topline i fotonaponi- korak u budućnosti

Prema anketi provedenoj među mještanima, većina stanovništva trenutno se grije na drva ili pelete, a kako bi se u budućnosti postigla još bolja energetska učinkovitost preporuka je obnova kuća (fasada, krovova, prozora), postavljanje dizalica topline sa fotonaponima. „To je definitivno budućnost, za nas i za našu djecu i tim putem nastavljamo dalje. Neki razgovori postoje, preduvjeti su tu, s Gradom Velikom Goricom pokušavamo pronaći izvor financiranja kako bi ovo bilo dostupno svim mještanima. Naš je zadatak da planet Zemlju ostavimo bar onakvu kakva nam je darovana “, zaključila je Rožić.

Objava BUŠEVEC JE EKO “Cilj nam je energetska neovisnost mjesta” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Vitamini izborili majstoricu!