Prijava

Vaša prijava

Znate li što je ‘krvavi supermjesec‘? Evo kada ga možete vidjeti na velikogoričkom nebu

[]

Jedan od najspektakularnijih prizora na nebu, potpuna pomrčina Mjeseca, bit će vidljiva u kasnim večernjim satima 15. svibnja po američkom vremenu, te u ranim jutarnjim satima u Europi, piše jutarnji.hr.

Riječ je o ‘krvavom’ Mjesecu koji se pojavljuje tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kad se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti. Opis “krvavi” dobio je zbog svog crvenog sjaja. Mjesec će izgledati veći nego inače jer će biti na najbližoj točki Zemlji u svojoj orbiti.

Foto izvor: timeanddate.com/web

Kako piše BBC, u zapadnim dijelovima Europe pomrčina će se moći vidjeti dobro, ali vrlo kratko jer će Mjesec zalaziti tijekom pomrčine. Između 3.32 i 5.35 sati ujutro, ako se gleda nisko na horizontu iz zapadnih dijelova Europe moći će se vidjeti kako Mjesec pada u sjenu prije nego što zasja u crvenoj boji.

Najzanimljiviji trenutak za Velikogoričane dogodit će se sutra u 5.21 sati ujutro kada pomrčina postiže najveću magnitudu dok je cijeli Mjesec iznad horizonta u Velikoj Gorici. Maksimalna točka pomrčine u Zagrebu se ne može vidjeti jer je Mjesec u to vrijeme ispod horizonta. Preporučuje se odlazak na povišenu točku ili neometano područje sa slobodnim pogledom u smjeru zapad-jugozapad radi najboljeg doživljaja.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Za razliku od pomrčine Sunca, u pomrčinu Mjeseca smije se gledati golim okom, dalekozorom ili teleskopom. Animaciju koja prikazuje kako će to izgledati na velikogoričkom području možete vidjeti OVDJE.

 

Objava Znate li što je ‘krvavi supermjesec‘? Evo kada ga možete vidjeti na velikogoričkom nebu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.