Prijava

Vaša prijava

FOTO Otvorenjem izložbe o bogatom naslijeđu ugarske arhitekture počeli ‘Dani mađarske kulture’

[]

U sklopu Dana mađarske kulture 2022. godine, večeras je izložbom ”Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu” predstavljeno je bogato naslijeđe ugarske arhitekture na našem tlu, te doprinos razumijevanju snažne baštinske isprepletenosti dvaju naroda.

Naša suradnja je počela prošle godine tijekom VG Brass festivala. Ova je izložba rezultat naših povijesnih zajedničkih momenata, a sadašnjost i budućnost zovu na još jaču suradnju, otvorenost i međusobno poštivanje – istaknula je Anita Pišković, ravnateljica POUVG.

Posjetitelji su se imali prilike upoznati s utjecajem mađarske arhitekture u Hrvatskoj, te s vrstama i tipologijama u arhitekturi i urbanizmu ugarskoga 19. stoljeća, ali i s njihovim specifičnostima.

U Velikoj Gorici nema ostataka mađarske kulture, ali ih ima u metropolama poput Zagreba i Rijeke. No, ima puno elemenata, posebice vidljivih na dvorcima i palačama. Što se Zagrebačke županije tiče, u Jastrebarskom je stolovala mađarska obitelj Erdody, pa je tamošnji dvorac djelimice renesanskog tipa s okruglim kulama na uglovima, što je jedna poveznica s Mađarskom. Mađarska arhitektura u hrvatskoj zapravo je sinteza 800 godina zajedničkog suživota Hrvata i Mađara na istom području, a ova izložba je predstavljanje jednog takvog ugarskog poduhvata na našem tlu – kazao je kustos izložbe Boris Dundović.

Uz veća urbana žarišta poput Zagreba, Osijeka i Rijeke, izložbom su obuhvaćeni i manji hrvatski gradovi (primjerice Čakovec i Daruvar), ali i manja naselja u kojima su nastajali vrhunski primjerci ladanjske arhitekture poput dvoraca i kurija.

Među izloženim arhitektima i njihovim realizacijama našla su se projektantska imena poput Józsefa Hilda, Ferenca Pfaffa, Sándora Aignera, Ignáca Alpára, Istvána Möllera, Vilmosa Freunda, Lipóta Baumhorna, Ernőa Foerka, Gyule Sándyja, kao i brojnih drugih doajena ugarske arhitekture klasicizma, historicizma i secesije.

Vremenski okvir izložbe ujedno je i umjetnička sinteza osam stoljeća dugog bliskog monarhijskoga suživota mađarske i hrvatske kulture, koji je upravo u nagodbenom razdoblju Austro-Ugarske doživio svoj vrhunac. Izložbi je nazočio ataše za kulturu i ravnatelj Instituta Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, službeno otvorivši ovom prigodom manifestaciju ‘Dani mađarske kulture’.

Naša kultura je poznata diljem svijeta, raskošna, a opet europska, a ipak vlastitim aromama blagoslovljena i bez nje ne bismo bili što jesmo. Korak je to naprijed prema još boljem shvaćanju i inspiraciji za iskren dijalog. Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici vode ka još boljoj suradnji i prijateljstvu između mađarskog i hrvatskog naroda, to je naš prioritet – kazao je János Dezső, ataše za kulturu i ravnatelj Instituta Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb.

Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja.

Galerija fotografija

 

Objava FOTO Otvorenjem izložbe o bogatom naslijeđu ugarske arhitekture počeli ‘Dani mađarske kulture’ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.