Prijava

Vaša prijava

Petak u Mraclinu uz predavanje “Bolesti koje su mijenjale svijet”

[]

Ovog petka, 27. svibnja 2022. će se u Mraclinu održati predavanje akademika Željka Cvetnića na temu “Bolesti koje su mijenjale svijet”. Riječ je o predavanju u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.

Skupom će moderirati Upraviteljica Zavoda, gđa. Katica Matković Mikulčić, a u kulturno umjetničkom programu sudjelovati će vokalna skupina KUD-a Dučec. Predavanje počinje u 20 sati.

Najvažnije bolesti svijeta

Kako navode iz Mraclina, Cvetnić će govoriti o vrlo aktualnoj temi jer su zarazne bolesti oduvijek pobuđivale najveću pažnju, zbog masovnosti pojave, velike smrtnosti među oboljelima i dalekosežnih posljedica koje su prouzročile.

Na predavanju će biti spomenute one najvažnije, poput velikih boginja, španjolske gripe, kuge, tuberkuloze, malarije, pjegavog tifusa, sifilisa, kolere, malarije i tuberkuloze. Neke su bolesti u razvijenim zemljama suzbijene (kuga, kolera, malarija) ili su pod kontrolom (tuberkuloza), ali u nerazvijenima one i dalje opstaju i od njih obolijevaju milijuni ljudi.

Objava Petak u Mraclinu uz predavanje “Bolesti koje su mijenjale svijet” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.