Prijava

Vaša prijava

Mogu li se jednim potezom smanjiti buka, visoke temperature i poboljšati kvaliteta zraka našem gradu?

[]

Od 16. do 20. svibnja 2022. godine, Velika Gorica je bila domaćin sastanku partnera u EU projektu REGREEN financiranom iz programa Obzor2020 u sklopu Sporazuma br. 821016. Trenutno je na pola puta svog provođenja te traje sve do kraja veljače 2024. godine. Projekt se bavi rješenjima baziranima na prirodi (tzv. Nature-Based Solutions ili NBS) te okuplja 20 partnera na 2 kontinenta koji su u petak, a u Hrvatskoj projekt provode Grad Velika Gorica i Zelena energetska zadruga.

Projekt istražuje kako uz pomoć prirodnih rješenja u gradovima poboljšati kvalitetu života, poboljšati stanje bioraznolikosti i obnoviti urbane ekosustave, ali i osigurati da se takvim rješenjima postigne jednak i pravedan društveni napredak bez obzira na dob, razinu obrazovanja ili prihoda. U rezultate projekta spadaju interaktivni alati namijenjeni različitim društvenim skupinama, od školske djece i nastavnika, do urbanih planera i stručnjaka, koji procjenjuju vrijednost i koristi rješenja temeljenih na prirodi za povećanje kvalitete života u gradu.

Brojna inovativna rješenja

Neka od rješenja su Kartohod (en. Floormaps) – interaktivna podna karta s ključnim informacijama o lokacijama koje zorno prikazuju utjecaj razvojnih planova na zelenilo i služe za urbano planiranje na zelen način, a na kojima se može pratiti razvoj grada putem qr kodova; City Explorer – alat za modeliranje i procjenu utjecaja rješenja temeljenih na prirodi koji uključuje opciju uspoređivanja koristi ili šteta različitih razvojnih opcija urbanih sredina na ekosustave u gradovima kojima se može provesti modeliranje kako o povećanju zelenih površina, ali isto tako i o povećanju izgrađenosti; te edukativna platforma Greenopolis namijenjena za predškolsku i razrednu nastavu, koja kroz interaktivnu igru senzibilizira, uči i potiče djecu na daljnje istraživanje o različitim efektima klimatskih promjena i rješenjima baziranim na prirodi u gradu, a koja je predstavljena djelatnicima osnovnih škola. Uz to je izrađen i niz informativnih kartica za popularizaciju konkretnih NBS rješenja u gradovima, kao što su zeleni krovovi u Hamburgu, zeleni dnevni boravak u Ludwigsburgu, zeleni bukobrani, zeleni zidovi u talijanskim školama, zeleni koridori ili pak biotop-četvrt u Beču.

Više od 450 povratnih informacija građana

Kao jedan od šest gradova-živućih laboratorija ovog projekta, Grad Velika Gorica je svoje djelovanje usmjerio ka poboljšanju kvalitete života na cijelom području Grada, s ciljem smanjenja zagađenja zraka, buke i visokih temperatura, čemu pridonose razna rješenja temeljena na prirodi. U sklopu projekta provedeno je istraživanje kojim je prikupljeno više od 450 povratnih informacija građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici, a koji rezultati će se koristiti za izradu Strategije razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice.

Zadnji dan projektnog sastanka, 20. svibnja, u dvorani Gradske vijećnice u Pučkom otvorenom učilištu Velike Gorice projekt je predstavljen široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti te su prikazani svi dosadašnji rezultati projekta.

Koraci prema boljoj kvaliteti života

Partneri su upoznati s kulturom, obrazovanjem i načinom života u Velikoj Gorici, a kako je edukacija najmlađih najbitnija svim partnerima, dogovorili su i daljnju suradnju sa školama, s time da će se rješenja dobivena u samom projektu provoditi i u daljnjem razdoblju provedbe, kako bi sve škole imale mogućnost korištenja Karlohoda (Floormap), platforme Greenpolis i drugih.

Grad je dobio razna rješenja na temelju kojih će moći aplicirati na buduće natječaje, kao što su:

  • idejna rješenja za permakulturno uređenje školskih dvorišta
  • idejno rješenje za zeleni krov
  • idejno rješenje za potok Želin koji predviđa i biciklističku stazu sa sjeverne strane jezera Novo Čiče
  • Strategiju razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice, koja je temelj za prijave na natječaje u sklopu Programa razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima

Provođenjem upitnika radi izrade Strategije, građani velike Gorice su pokazali koliko su osviješteni te su isticali da su im upravo zelene površine jedan od važnih faktora zadovoljstva životom u Velikoj Gorici i da bi ih htjeli vidjeti prisutne u još većoj mjeri, a najviše žele da se dodatno uredi park Franje Tuđmana te umjetna jezera. Unatoč tome, predstavnici partnerskih gradova projekta REGREEN, poput danskog Aarhusa i kineskog Ningboa, istaknuli su Veliku Goricu kao primjer grada koji provodi dobre prakse ozelenjavanja.

Mnogi europski i svjetski gradovi prošli su već stopu pretjerane izgrađenosti, no kako Velika Gorica od svojih početaka ima donesene urbanističke planove u kojima se vodilo računa o postojanju više zelenih lokacija unutar urbanih zona, to je nastojanje Grada da Velika Gorica zadrži svoj identitet zelenog grada.

 

Objava Mogu li se jednim potezom smanjiti buka, visoke temperature i poboljšati kvaliteta zraka našem gradu? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.