Prijava

Vaša prijava

FOTO Velikogoričani i vatrogasci kao jedno! Fire combat okupio mnoštvo djece i odraslih

[]

Danas je velik dan za vatrogastvo u našem kraju! Održava se IV. Natjecanje vatrogasnih grupa – fire combat „Plamen Turopolja“! U spomen na tragično preminulog kolegu Ivana Galekovića otkriven je njegov mural kojim je službeno bio otvoren i I. Memorijal Ivan Galeković – Gale.

Jako sam iznenađen odazivom. Imam osjećaj da je cijela Gorica danas ovdje na nogama, te da dišu kao vatrogasci! Djeci smo priredili razne igre, a naš Spidergasac ih je naročito razveselio, toliko da su čak i neka djeca došla zamaskirana u junake Spidermana. Dani otvorenih vrata ove godine fokus imaju upravo na mlađim uzrastima. Djeca su se imala prilike upoznati s vatrogascima, ući u kamion, potrubiti, a malo veći sugrađani imali su prilike probati vatrogasnu uniformu, kacigu i jaknu – kazao je Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velike Gorice.

Svi su Goričani danas vatrogasci! Mnoštvo se naših sugrađana okupilo kako bi se upoznali sa vatrogastvom i koliko nam ono svima znači.

Danas se miješaju osjećaji ponosa i tuge s obzirom da smo prerano preminulom našemu heroju Ivanu Galekoviću danas ovdje otkrili mural pred njegovom obitelji, koji je zapravo simbol herojstva i hrabrosti vatrogastva. U obrani tuđe imovine položio je svoj život, pokazavši koliki su vatrogasci heroji. Današnje manifestacije omogućuju zajednici da se senzibiliziraju s vatrogascima, otvorenost i prikazivanje svega onoga što rade – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Izuzetno zahtjevno natjecanje koje dira u srž vatrogastva

Fire combat je natjecanje u kojem jedan vatrogasni par tri puta prolazi vatrogasni poligon dug 30 metara. Prvi dio staze uključuje spajanje cijevi i mlaznice te uzimanje opreme, potom prelazak preko prepreke, provlačenje cijevi kroz tarabu te naposljetku puzanje kroz tunel. Jedan se vatrogasac nakon toga penje na toranj i baca uže, dok drugi veže cijev i mlaznicu za uže koje se diže gore. Vatrogasci se potom spuštaju užetom, sve izvodeći u vatrogasnoj opremi s izolacionim aparatom i maskom na glavi.

Riječ je o veoma teškom natjecanju vatrogasnih grupa. Prolaze veoma zahtjevan poligon od tri staze po 30 metara uz dodatno opterećenje. To su natjecanja koja diraju u samu srž vatrogastva. Najteži dijelovi u vatrogastvu sadržani su u ovoj vježbi. Danas smo ovdje i radi našeg preminulog kolege Ivana Galekovića koji je u velikogoričkom vatrogastvu u roku od dvije godine ostavio neizbrisiv trag i ujedno jedan od četvorice kolega koji su pokrenuli prvi fire combat. Danas na natjecanju imamo ljude diljem Hrvatske i susjednih zemalja kako bi odali počast našem kolegi. Ivan je nastradao 27. srpnja prije tri godine i od toga smo dana razmišljali da u naše natjecanje stavimo memorijal posvećen upravo njemu – otkriva zapovjednik Maceković.

Galerija fotografija

Objava FOTO Velikogoričani i vatrogasci kao jedno! Fire combat okupio mnoštvo djece i odraslih pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.