Prijava

Vaša prijava

OBLJETNICA U LOMNICI Mi smo braća, vatrogasci!

[]

DVD Donja Lomnica i vatrogasno društvo Šmihel iz Novog Mesta iz Slovenije obilježili su 40 obljetnicu bratimljenja. Ova dugogodišnja tradicija traje i danas, zahvaljujući hrabrim vatrogascima koji su je započeli, ni ne sluteć da će ovako dugo potrajati.

Evo kako je počelo…

Stjepan Arbanas tad je bio zapovjednik u Lomnici, a koji je tada radio kao monter u jednoj kutinskoj firmi. U Kutini je poslovno radio i vatrogasac iz Slovenije i naš Štef i on često su se nadmudrivali tko je stariji i tko je duže vatrogasac. „Spontano se to dogodilo. Onda sam ja njemu rekel da zakaj se ne bi pobratimila naša dva društva, rekel sam- daj ti napravi to prek općine da dojdemo k vama. Bilo je to neko drugo vrijeme, druga politika, bojao sam se da ne dobijem po nosu“, prisjeća se Stjepan. Nadovezuje se i Nikola Hrvačić koji je prve veze potegnuo preko Janka Kovačeca, svog slovenskog đaka iz vatrogasne škole.

„Janko je bil’ moj đak ’78, bio sam mu razrednik i kad sam prešel na novo radno mjesto u inspekciju došao mi je s pričom da jel’ možemo mi naći nekoga u Gorici i ja sam našel njih i tako je to krenulo“, govori nam Hrvačić.

Vremena su izazovna, ali prijateljstvo ostaje

Danas je iza njih 40 godina prijateljstva, zajedništva, pomaganja i ustrajnosti, to su kontakti i podrška za povijest, uvijek su tu jedni za druge. „Iznimno smo sretni da imamo takve pobratime već 40 godina, malo koje društvo se s takvom tradicijom može pohvaliti. Učimo nove generacije, našu djecu da nastave u tom smjeru i da se prema tome odnose na isti način“, govori nam aktualni zapovjednik društva, Ivica Stepanić.

„Rado dolazimo k našim prijateljima, a i oni k nama, sudjelujemo na svim manifestacijama, radimo, povezujemo se, pomlađujemo se. Vremena su izazovna, uvijek su bila, ali nikad nismo dopustili da se politika miješa u naše prijateljstvo“, zaključuje gasilac pobratim Matijaš Kaušek.

Objava OBLJETNICA U LOMNICI Mi smo braća, vatrogasci! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.