Prijava

Vaša prijava

POČELI VIDOVI DANI Mraclin obilježava 100 godina kulturnog djelovanja

[]

Počeli su tradicionalni Vidovi dani, manifestacija kojom Mraclinci slave sveca zaštitnika. Ove su godine u posebnom, slavljeničkom tonu i raspoloženju jer svih osam Vidovih dana ujedno će obilježiti 100 godina kulturnog amaterizma u Mraclinu.

Od Vjenčića do Dučeca

Sve je počelo s pjevačkim društvom Vjenčić 1922., a do danas je KUD Dučec iznjedrio brojne generacije folkloraša, posebice svirača i tamburaša, a ime sela su u svjetske kulturne mape upisivali i brojni pojedinci zbog kojih je Mraclin danas prepoznatljivo mjesto kulture, umjetnosti i znanosti, mjesto koje je brinući o zdravlju i higijeni mještana za povijest sačuvalo velika imena poput Anđele Lovreković ili Andrije Štampara, mjesto u kojem se sljubljuju kultura i gospodarstvo, gdje su gospodarstvenici ujedno i kulturni sukreatori i donatori, mjesto u kojem svi složno žive, za primjer drugima oko sebe.

Svih njih prisjetit će se Mraclinci kroz bogat program koji je jučer započeo Dječjim susretima i Izložbom fotografija i opreme u DVD-u.

„Kroz ovih osam dana htjeli bi se zahvaliti svim članovima i obiteljima koji su dali dio sebe u društvo. Nije to samo folklor, tu su se rodile veze za cijeli život, prijateljstva, kumstva- i s time se dičimo, s tim društvenim životom Mraclina“, govori nam predsjednik KUD-a, Matija Kos.

Odaberite iz programa

I zaista, program je bogat. Večeras je od 20:30 sati izložba fotografija kao i CD-a  sa starim mraclinskim i turopoljskim zapisima. U utorak je promocija filma „Od pjevačkog društva Vjenčić do KUD-a Dučec“, a jedan su dan posvetili i svim svojim tamburašima kojih, kažu, u Mraclinu živi više od 60, pa se vole pohvaliti s najviše tamburaša po metru kvadratnom u cijelome svijetu. Ne propustite!

Objava POČELI VIDOVI DANI Mraclin obilježava 100 godina kulturnog djelovanja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.