Prijava

Vaša prijava

FOTO U Goricu stiglo 200 električnih romobila, cijena korištenja se računa po minuti

[]

U Veliku Goricu danas je stiglo 200 Bolt električnih romobila na ukupno 14 lokacija. “Romobili su korak prema održivom načinu prijevoza, pogotovo u današnje vrijeme sa stanjem tržišta i cijenom goriva.“, govori nam Ivan Begović, County Manager za mikromobilnost u Hrvatskoj i Sloveniji. Govori nam i da je cijena korištenja 75 lipa po minuti u prvom mjesecu, nakon čega će se napraviti procjena, a cijena vratiti na 1,10 kuna po minuti kao što je i u ostalim gradovima. Cijena otključavanja romobila je 0 kuna.

Objašnjava kako će se romobili koristiti isključivo putem aplikacije Bolt, koju mnogi građani sada koriste za taksije, te skeniranjem QR koda na romobilu ili upisivanja broja romobila. Na početku vožnje bit će potrebno lagano se odgurnuti, a nakon toga se može koristiti ubrzanje. Uz svaki romobil postavljena su i sigurnosna pravila.

Kako navodi gradonačelnik, uvođenje ove usluge je po primjeru na druge europske gradove te je vrlo korisno i dobro za lokacije u našem gradu za koje nije riješen adekvatni prijevoz.

“Izražavajući zadovoljstvo izražavam i maksimalni apel na sigurnost. Romobili su ekološki prihvatljivi i omogućavat će veći standard po pitanju prijevoza, no moramo biti svjesni rizika i vrlo oprezni. Sve sudionike koji će ih koristiti i koji su sudionici prometa pozivam na još veći oprez kako bismo izbjegli neželjene situacije, posebno u blizini škola, dječjih igrališta i drugih mjesta gdje ima mnogo djece.”, govori Krešimir Ačkar.

Uz romobile će građani moći koristiti i sigurnosne kacige jer je najvažniji dio ovog projekta ipak sigurnost svih sudionika prometa. “Kacige su odgovornost svakog pojedinca iako još uvijek nisu obavezne. Važno je i da se pazi kod parkiranja automobila bez da se ugrožava druge sudionike u prometu, kao i da se romobili po mogućnosti vraćaju na mjesto. Apeliramo na građane da ih ostavljaju na prilagođen način tako da ne smetaju drugim sudionicima, primjerice na mjestu za bicikle, na strani ceste i slično.”, dodaje Begović.

Dodaje i kako je u redu da se romobili ostavljaju na drugim lokacijama, ispred vlastitog doma, i točno ispred lokacije na koju građani žele stići. Navodi i da žele da se ovi romobili koriste u svakodnevne, a ne samo turističke svrhe.

 

Objava FOTO U Goricu stiglo 200 električnih romobila, cijena korištenja se računa po minuti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.