Prijava

Vaša prijava

CRTICE IZ POVIJESTI Današnja crkva sv. Vida u Mraclinu datira iz 1894. godine

[]

Povodom obilježavanja blagdana sv. Vida i manifestacije Dani sv. Vida koja ove godine ističe sto godina organiziranog kulturno umjetničkog djelovanja na području turopoljskog naselja Mraclin nešto više o mraclinskoj kapeli.

Na mjestu današnje kapele sv. Vida u Mraclinu stajala je drvena kapela iz 17. ili 18. stoljeća. Godine 1894. gradi se zidana kapela prema projektu civilnog inženjera Koste Tomca koji uzor za podizanje kapele pronalazi u gotičkom stilu. Svojim izgledom podsjeća na kapelu sv. Filomene na gradskom groblju u Velikoj Gorici čiji je projekt također izradio Kosta Tomac.

Njezinu unutrašnjost krase tri oltara. Bočni oltari posvećeni su sv. Ani i sv. Florijanu, a nastali su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kao djelo domaćeg stolara Štrukelja iz Velike Gorice. Glavni oltar posvećen je sv. Vidu i nastao je u jednoj od zagrebačkih radionica oko 1895. godine. Oltar je u neogotičkom stilu, trodijelan sa širim središnjim dijelom te na sva tri dijela zaključen zabatom i fijalama. U nišama užih bočnih dijelova nalaze se kipovi sv. Blaža i sv. Nikole.

Fotografija: Mraclin – crkva sv. Vida ranih 30-ih godina, preuzeto iz: Slavko Cvetnić, Mraclin: kak je negda bilo, Mraclin: vlastita naklada, 2009., str. 93.

U središnjem dijelu glavnog oltara nalazi se najvrjedniji dio sakralnog inventara – oltarna slika koja prikazuje mučeništvo sv. Vida. Svetac se nalazi u kotlu, a okružuju ga tri mučitelja – na lijevoj strani jedan kleči i pali vatru, iznad njega je drugi na konju i promatra mučeništvo, a na desnoj strani treći potpiruje vatru. Slika je po svojim obilježjima starija od ostatka oltara i potječe iz druge polovice 18. stoljeća.

Četiri vitraja s crkvenim i narodnim motivima je nekadašnji župnik Makarević otkupio iz kapelice nekadašnjeg Merkurova sanatorija u Zagrebu, a preuredila ih je tvrtka Staklo iz Zagreba 1960. godine.

Fotografija: Mraclin – crkva sv. Vida ranih 30-ih godina, preuzeto iz: Slavko Cvetnić, Mraclin: kak je negda bilo, Mraclin: vlastita naklada, 2009., str. 93.

Literatura: Ljubica Pernar-Robić, Sanja Cvetnić, Župa Pohoda Blažene Djevice Marije Vukovina: povijest baštine i pastoralni rad, Vukovina: Župa Pohoda Blažene djevice Marije, 2005.; Emilij Laszowski, Janko Barlè, Povijest plem. općine Turopolja nekoč Zagrebačko polje zvane. Općinske uredbe, povijest crkvi i odnosi nekih crkvenih redova prema općini turopoljskoj, sv. II. Zagreb: tiskom Antuna Scholza, 1911.

 

Objava CRTICE IZ POVIJESTI Današnja crkva sv. Vida u Mraclinu datira iz 1894. godine pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.