Prijava

Vaša prijava

Kako koristiti i gdje parkirati unajmljeni električni romobil?

[]

Ovog tjedna je u Veliku Goricu pristiglo 200 Bolt romobila koji su namijenjeni za najam svim građanima. Od kad su stigli, jasno je da su ih mnogi Velikogoričani već isprobali, no čini se kako su po pitanju korištenja i dalje ostala neriješena pitanja. Najveći broj pitanja koji smo zaprimili od čitatelja su vezana uz parkiranje i odlaganje romobila nakon što se prestanu koristiti. U nastavku donosimo odgovore na nekoliko najčešćih pitanja u vezi korištenja električnih Bolt romobila.

Gdje se smiju parkirati Bolt romobili?

Kako nam je rekao Ivan Begović iz Bolt-a, u redu je da se romobili ostavljaju na drugim lokacijama, ispred vlastitog doma, i točno ispred lokacije na koju građani žele stići. To je upravo i cilj unajmljenih romobila koji se mogu koristiti za stizanje na lokacije poput željezničke ili autobusne stanice. Svi romobili imaju GPS što znači da se mogu pratiti, ali i da će ih tvrtka zadužena za skupljanje prikupiti i s vremenom vratiti na početnu lokaciju na punjenje.

Međutim, u međuvremenu ih građani smiju ostavljati na drugim lokacijama. Dakako, to se odnosi na lokacije na kojima neće smetati ni jednom sudioniku u prometu. “Apeliramo na građane da ih ostavljaju na prilagođen način tako da ne smetaju drugim sudionicima, primjerice na mjestu za bicikle, na strani ceste i slično.”, izjavio je Begović.

Primjer iz okolice Velike Gorice kako ne ostavljati unajmljene električne romobile

Odličan primjer kako nije dobro ostaviti romobile nalazi se na fotografiji iznad. Želimo vjerovati da su ove romobile nesavjesna djeca ili odrasli bacili u grmlje te da ih vozač nije ostavio na ovaj način. Ukoliko naiđete na ovakav prizor možete sami podići romobile ili se obratiti Bolt-u, no ubrzo će doći tvrtka koja će ih prikupiti i vratiti na punjenje. Savjetujemo građanima da se drže pravila kako bi ovu zanimljivu uslugu mogli i dalje imati u svom gradu.

Kako se koriste Bolt romobili?

Cijena korištenja Bolt romobila je 75 lipa po minuti u prvom mjesecu, nakon čega će se napraviti procjena, a cijena vratiti na 1,10 kuna po minuti kao što je i u ostalim gradovima. Cijena otključavanja romobila je 0 kuna.

Za početak korištenja je potrebno preuzeti Bolt aplikaciju s App Store ili Trgovine Play. Kako bi mogli koristiti romobil morate dodati podatke bankovne kartice unutar aplikacije. Ovo su nastavni koraci:

  • Odaberi ikonicu romobila unutar aplikacije – Na karti ćeš vidjeti sve dostupne romobile koje možeš iznajmiti. Isto tako možeš zaključati romobil na 3 minute tako da te nitko ne preduhitri dok šetaš do njega. Romobil možeš rezervirati tako što ćeš odabrati malu ikonicu sata nakon odabira dostupnog romobila. Ako je odmah pored tebe, nema potrebe za rezervacijom.
  • Za otključavanje skeniraj QR kod koji se nalazi na upravljaču.
  • Kada želiš završiti vožnju odaberi “Završi vožnju” unutar aplikacije. Vožnja će se automatski naplatiti.
  • Prilikom prvog pokretanja usluge aplikacija će prikazati kratke upute za korištenje.

Romobili se mogu koristiti samo u određenim zonama koje će biti prikazane na karti kada ga odlučite unajmiti. Kada pogledate kartu u Bolt aplikaciji primijetiti ćete da je dio karte obojan u crvenu boju. To je takozvana zabranjena zona. U crvenoj zoni ćete se i dalje moći voziti s romobilom, ali ako odlučite završiti vožnju u toj zoni naplatiti će se naknada za parkiranje od 300 kn.

Koja je brzina Bolt romobila?

Svi Bolt romobili imaju ograničenu brzinu na 20 km/h.

Koliko kilometara mogu napraviti s 50% baterije romobila?

S romobilom koji ima punu bateriju može se napraviti 30 km. To znači da s polu-punom baterijom možete prijeći otprilike 15 km, ovisno o terenu po kojemu vozite.

Objava Kako koristiti i gdje parkirati unajmljeni električni romobil? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.