Prijava

Vaša prijava

Matičin četvrtak uz Damira Drvodelića i predavanje o slatkom pelinu

[]

Jedna stara turopoljska izreka kaže da je “pelin lek za saku bol”. Na 271. Matičinom četvrtku će Damir Drvodelić, profesor na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije predstaviti upravo znanstvene spoznaje o važnosti, uzgoju i uporabi slatkog pelina.

U četvrtak će u Knjižnici Galženica posebno naglasiti tri svoja originalna recepta za izradu likera (gorski pelin s grančicom slatkog pelina, liker od slatkog pelina i koprive za dobar imunitet i domaći orahovac sa slatkim pelinom). Posebno je vrijedan autorov originalan recept za izradu koncentrirane alkoholne tinkture od slatkog pelina u kombinaciji s 63 vrste drugih biljaka koje je nazvao „Sanitas“ (latinski – zdravlje). Predavanje će završiti s pravcima i zakonodavnim okvirima Rep. Hrvatske – vezano uz vrstu Artemisia annua L. I artemizinin.

Pelini inače pripadaju među najstarije i najčešće primjenjivane ljekovite biljke. U svijetu raste oko 520 vrsta pelina a u Republici Hrvatskoj 17 vrsta i podvrsta. Slatki pelin je davno udomaćena vrsta ljetnice koja se polako gubi iz naših vrtova i tradicijske uporabe u domaćinstvu.

Predavanje će se održati 23. lipnja u 19:30 sati u Knjižnici Galženica.

Objava Matičin četvrtak uz Damira Drvodelića i predavanje o slatkom pelinu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.