Prijava

Vaša prijava

Slabiji prinos žitarica zbog suše, ministarstvo pomaže poljoprivrednicima

[]

Počela je žetva ječma. Zbog slabijih oborina u proljeće imat će nešto manje prinose. Proljetna suša i dug period bez oborina kao i inflacija – sve su to razlozi zbog kojih su poljoprivrednici smanjili ulaganja u prihranu žitarica, govori nam državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.


Zbog toga je ministarstvo s 200 milijuna kuna financijski pomoglo poljoprivrednike za proljetnu sjetvu z prvih 20 hektara. Sredstva za nabavu mineralnih gnojiva dobili su mali i srednji poljoprivrednici, a slična sredstva pomoći pripremaju se i za jesen.
Na imanju OPG Cerovski bere se 5 do 6 tona ječma po hektaru, što je dobar prinos s obzirom na uvjete. „Bilo je dosta vlage, dobra prihrana, a nadamo se da će i sličan prinos biti i za pšenicu“, dodaje Majdak.

I dok ovih dana završava žetva ječma, idući tjedan na red stiže pšenica. Žetva je već počela u Slavoniji koja također zbraja oko 10 do 20 posto manje prinose i veći pad u proizvodnji. S druge se pak strane očekuju visoki prinosi kukuruza

Objava Slabiji prinos žitarica zbog suše, ministarstvo pomaže poljoprivrednicima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.