Prijava

Vaša prijava

Slabiji prinos žitarica zbog suše, Ministarstvo pomaže poljoprivrednicima

[]

Počela je žetva ječma. Zbog slabijih oborina u proljeće imat će nešto manje prinose. Proljetna suša i dug period bez oborina kao i inflacija – sve su to razlozi zbog kojih su poljoprivrednici smanjili ulaganja u prihranu žitarica, govori nam državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je posjetio OPG Cerovski.

„Očekivali smo malo veći prinos, ali priroda nas nije podarila pa će biti smanjenj  prinosa od 20 posto. Nadamo se cijeni od 2 kune koja bi zadovoljila naše potrebe i ulaganja“, govori nam vlasnik OPG-a Ivica Cerovski te dodaje kako ni  prognoze nisu dobre. “Cijena otkupa pada, a materijala raste, srednji i mali OPG-ovi neće to izdržati, država nam mora pomoći”, zaključuje.


I pomaže. Resorno Ministarstvo je s 200 milijuna kuna financijski pomoglo poljoprivrednike za proljetnu sjetvu za prvih 20 hektara. Sredstva za nabavu mineralnih gnojiva dobili su mali i srednji poljoprivrednici, a slična sredstva pomoći pripremaju se i za jesen.
Na imanju OPG Cerovski bere se 5 do 6 tona ječma po hektaru, što je dobar prinos s obzirom na uvjete. „Bilo je dosta vlage, dobra prihrana, a nadamo se da će i sličan prinos biti i za pšenicu“, dodaje Majdak.

I dok ovih dana završava žetva ječma, idući tjedan na red stiže pšenica. Žetva je već počela u Slavoniji koja također zbraja oko 10 do 20 posto manje prinose i veći pad u proizvodnji. S druge se pak strane očekuju visoki prinosi kukuruza

Objava Slabiji prinos žitarica zbog suše, Ministarstvo pomaže poljoprivrednicima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.