Prijava

Vaša prijava

Ogrankov „Lepi Ivo krešu kreše“ najbolja izvedba na županijskoj smotri

[]

Ogranak „Seljačke sloge“ Buševec s koreografijom „Lepi Ivo krešu kreše“, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u Mađarskom dijelu uz Dravu najbolja je izvedba Županijske smotre koreografiranog folklora koja je jučer održana u Buševcu. U konkurenciji pet društava, ova je izvedba ocijenjena najboljom.

Autorsko je djelo Jozsefa Szavaia koji potpisuje koreografiju dok su za glazbenu obradu bili zaduženi Zoran Jakunić i Andor Vegh. Uz pjesme Lepi Ivo,Sviraj Pavo i Ovila se bela loza, koreografiju karakteriziraju vatreni temperament, drmeši, lupanje petama o pod te udaranje o sare, a što su Buševčani vrlo živo i odlično predstavili te se plasirali na državnu smotru u Županji.

Uz njih su nastupili u KUD „Stari Grad“ Lukavec, KUD Sveta Jana iz Jastrebarskog, KUD Oštrc iz Ruda i KUD Preporod iz Dugog Sela, a smotru je pratilo prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Tvrtko Zebec (za ples i koreografiju), Irena Miholić (glazba) te Katarina Bušić (nošnje).

Smotra je održana u sklopu tradicionalne manifestacije „Ivanje u Buševcu“, a posjetitelji su se mogli na otvorenom zabaviti uz brojne sadržaje. Bio je tu prodajni sajam proizvoda i rukotvorina domaćih obrtnika i proizvođača, izložba slika „100 let OSS-a Buševec“, posjetitelji su mogli gađati lukom i strijelom te uživati u dobroj glazbi, štruklima i finoj hrani i piću, a zapaljen je i veliki Ivanjski krijes.

Smotra i Ivanje okupili su brojne goste, među kojima i gradonačelnik Krešimir Ačkar, zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, predsjednik Gradskog vijeća, Darko Bekić i direktorica TZZŽ, Ivana Alilović.

Objava Ogrankov „Lepi Ivo krešu kreše“ najbolja izvedba na županijskoj smotri pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.