Prijava

Vaša prijava

Nova pravila za vozače romobila: Nema vožnje kolnikom, obavezna kaciga…

[]

U Hrvatskom saboru prihvaćen je Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji propisuje i na koji se način u prometu moraju ponašati vozači električnih romobila. Električni romobili su u našem gradu od lipnja postali svakodnevica i rijetko ćete proći nekom ulicom grada, a da ne vidite nekoga tko se na njima vozi. U Velikoj Gorici ukupno je 200 romobila slobodnih za najam.

S obzirom na to da zakon o sigurnosti prometa do sada nije označavao kako se točno smiju voziti električni romobili, sada je stiglo nekoliko pravila. Romobili se sada tretiraju kao osobno prijevozno sredstvo ukoliko imaju električni pogon te kao pomoćno pješačko sredstvo ukoliko su bez motornog ili električnog pogona.

Romobilima se sada dopušta vožnja isključivo biciklističkim stazama, a tamo gdje ih nema trebaju se voziti po nogostupu uz pješake. Vožnja bez kacige na romobilu također nije dopuštena, kao niti nošenje slušalica u ušima za vrijeme vožnje. Na romobilima se neće smjeti voziti druga osoba, već samo jedna.

Za vožnju neće biti potrebna vozačka dozvola, no električni romobili u tom slučaju neće smjeti biti jači od 0.6 kW i neće smjeti biti brži od 25 km/h. Oni koji su jači i brži te mogu doseći brzine i do 80km/h morati proći homologaciju te biti registrirani.

Objava Nova pravila za vozače romobila: Nema vožnje kolnikom, obavezna kaciga… pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.