Prijava

Vaša prijava

HEP potvrdio: Odobreno im je poskupljenje grijanja u Velikoj Gorici

[]

Iako u ovim ljetnim mjesecima ne razmišljamo o grijanju, ova vijest će brojnim Velikogoričanima zadati glavobolju. Grijanje će u šest gradova u kojima posluje HEP-Toplinarstvo poskupjeti sredinom prosinca, a to uključuje i grijanje u Velikoj Gorici.

Iz HEP-Toplinarstva potvrdili su poskupljenje te priopćili da je krajem prošlog tjedna Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) to poskupljenje odobrila u šest gradova – Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću.

Poskupljenje od skoro 40 posto

Primjena novih, viših cijena grijanja za oko 123 tisuće kupaca u tih šest gradova očekuje se od sredine prosinca, izjavio je novinarima direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec. Po izračunu bi poskupljenje u Velikoj Gorici bilo čak do 38,3 posto.

Izračuni HEP-a pokazuju da će računi kućanstvima za prosječan stan od 60 četvornih u Zagrebu na godišnjoj razini biti veći za oko 830 kuna – s 3.192 kune (s PDV-om) porast će na 4.023 kune godišnje. Računica pokazuje i da će prosječan iznos računa za stan od 60 kvadrata u našem gradu porasti za oko 159 kuna prosječno mjesečno.

Razlog poskupljenja usklađivanje cijena

Glavni razlog poskupljenja je potreba da se cijene toplinske energije usklade sa stvarnim troškovima poslovanja, odnosno rastom cijena goriva, čiji je udio u ukupnim troškovima veći od 75 posto. Direktor Robert Krklec izjavio je kako HEP Toplinarstvo nije mijenjalo cijene grijanja od početka 2009. godine, a od tada do danas cijene goriva su kontinuirano rasle.

 

Objava HEP potvrdio: Odobreno im je poskupljenje grijanja u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.