Prijava

Vaša prijava

NOVI ZAKON Obavezne kacige za romobile, nema više ni slušalica

[]

Ovih dana na snagu su stupila nova pravila ponašanja u prometu, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja uvode novu zakonsku regulativu, a kako bi se postigla veća sigurnost i omogućila praktičnija vožnja.

Zakonski se prvi put regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikala, segwaya i sličnih vozila, koji su svrstani pod zajednički naziv- osobno prijevozno sredstvo.

Ako nemaš kacigu- ne smiješ na romobil

Vozači električnih romobila od sada moraju koristiti zaštitne kacige, a ako električni romobil ne odgovara postavljenim zakonskim uvjetima-ne smije na javnu površinu.

“Osobno prijevozno sredstvo je vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg je mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.)”. Ostaje pitanje, što će biti s 200 romobila koji su stigli u Goricu, koji su u svakodnevnoj uporabi, a za koje nisu nabavljene zaštitne kacige?

Zabrana vožnje sa slušalicama na ušima

Vozači romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava kao i vozači bicikala ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice (slušajući glazbu ili bilo kakav drugi program), bilo što čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

U slučaju kršenja zakona, novčana kazna je 300 kuna.

Objava NOVI ZAKON Obavezne kacige za romobile, nema više ni slušalica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.