Prijava

Vaša prijava

POKUPSKO SLAVI SVOJ DAN: Fokus je na razvijanju vodovodne mreže i obnovi domova

[]

Na blagdan Velike Gospe posebno je svečano i u Pokupskom koje slavi dan Općine. Uz prigodan program održana je i sjednica na kojoj su podršku u daljnjem razvijanju mjesta pružili izaslanik Ministarstva branitelja Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Daljnji ciljevi Općine Pokupsko su mnogi s posebnim fokusom na obnovu nakon potresa te dovođenje vodovoda u sve dijelove Općine. Kako navodi načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, dvije godine nakon potresa imaju odlične rezultate koji su prikaz požrtvovnog rada.

Posebnu pozornost je u svom obraćanju stavio na vodovodne priključke: “Na našem području postoji određen broj kućanstava koji nemaju priključak na javnu vodovodnu mrežu. Prije potresa su se opskrbljivali vodom iz vlastitih bunara, no to više nije moguće.”, govori te navodi da su do sada zaprimili oko 300 zahtjeva za priključcima. Cilj je sada zadovoljiti njihovo osnovno pravo na pitku vodu.

Svjestan da u Proračunu nema dovoljno sredstava, navodi da očekuju pomoć kako bi riješili ovaj trenutno najveći problem i izazov u Općini. Očekuju ovih dana i objavu natječaja Zagrebačke županije kako bi dobili financijska sredstva za osiguravanje kvalitete života stanovništvu. “Ne želimo vrijeđati dostojanstvo onih koji su nam dali povjerenje i njihov problem moramo riješiti. Poseban problem je i u Strezojevu te smo u suradnji s gradskim službama krenuli s projektom izgradnje vodovodnog sustava. Riječ je o desetak kilometara vodovodne mreže i projektu vrijednom oko 10 milijuna kuna.”, dodaje Škrinjarić te navodi kako ih znatno usporava spora administracija, a rokovi se bliže što predstavlja velik problem.

Među projektima navodi i obnovu gospodarskih i javnih objekata na području Općine za koje su iskoristili sredstva Zagrebačke županije. Problem su i dalje neobnovljeni domovi stanovnika te Škrinjarić ističe kako nisu zadovoljni brzinom obnove nakon potresa. Po pitanju prometne infrastrukture navodi kako se kontinuirano održavaju prometnice te poljski i šumski putevi, kao i javne površine.

Problema imaju s rješavanjem imovinskih sporova, što osobnih, što s državom te smatra da je to jedna od kočnica po pitanju razvijanja mjesta i završavanja projekata. Govora je bilo i o projektima obnove vatrogasnog doma te kvaliteti internetske veze koja sada nije zadovoljavajuća.

Pohvaliti se mogu da i ove godine najviše izdvajanja imaju za djecu i mlade – obnovljeno je dječje igralište i vanjsko stubište te je tako postojeća zgrada dječjeg vrtića usklađena sa standardima predškolskih ustanova. I ove godine dodjeljuju se stipendije učenicima i studentima kao i osiguravanje troškova prijevoza. Posebnu brigu vode i socijalno osjetljivom stanovništvu i starijim stanovnicima kroz projekte.

“Posljednjih godina je život u našoj Općini znatno unaprijeđen. Kako bi bili bogatiji i jači potrebni su nam novi izvori financiranja. Trebamo pogledati s kojim sve resursima raspolažemo – tu imamo Kupu i naša druga prirodna bogatstva, drvni materijali, obnovljivi izvori energije, turizam… Trebamo istraživati nove projekte razvoja.”, zaključuje Škrinjarić na proslavi dana Općine Pokupsko.

Objava POKUPSKO SLAVI SVOJ DAN: Fokus je na razvijanju vodovodne mreže i obnovi domova pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Šiljakovini prvi naslov