Prijava

Vaša prijava

Četiri velikogorička naselja mogla bi postati klimatski neutralna, Grad za njih dobio 60.000 eura

[]

Grad Velika Gorica je u sklopu 1. EUCF poziva, dobio darovnicu u vrijednosti 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta pod imenom “Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja”. Kao pilot područja za izradu koncepta odabrana su četiri velikogorička naselja: Buševec, Turopolje, Rakitovec i Ogulinec.

Projekt je proveden kroz nekoliko faza. Prvo je napravljena analiza sva 4 naselja na uzorku od 290 kućanstava, da bi se u drugoj fazi moglo razmotriti što je optimalnije, centralni toplinski sustavi ili učinkovita ložišta s fotonaponima i baterijskim spremnicima za pojedinačno kućanstvo. Dodatno, u sva 4 naselja bit će postavljeni i senzori za mjerenje kvalitete zraka s obzirom na lebdeće čestice PM2,5 i PM10 koji negativno utječu na ljudsko zdravlje. Senzori već očitavaju kvalitetu zraka u Buševcu i Turopolju.

Kako bi se projekt nastavio dalje prema potpunoj implementaciji, u daljnjoj fazi potrebno je ishoditi potpunije podatke o potrošnji za svaki objekt pojedinačno.

Iz navedenog razloga, djelatnici Grada će provesti analizu objekata na terenu, obilazeći svako kućanstvo te unoseći podatke u online upitnik Grada.

Obilazak će se provoditi u sljedeća dva tjedna, ovisno o vremenskim prilikama i to kako slijedi:

1. Buševec
2. Turopolje
3. Rakitovec
4. Ogulinec

Navedeni upitnik građani mogu ispuniti i online, u kojem slučaju će ubrzati obilazak djelatnika Grada te ćemo prije ishoditi potrebne podatke. Online upitniku možete pristupiti putem poveznice OVDJE.

Objava Četiri velikogorička naselja mogla bi postati klimatski neutralna, Grad za njih dobio 60.000 eura pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.