Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Andrijana Grgičević: Kako pravilno govoriti krivo

[]

Zbirka poezije Andrijane Grgičević Kako pravilno govoriti krivo na zabavan i humorističan način opisuje česte jezične pogreške. Ustvari, kada bolje razmislimo u ovim (često dječjim) pogreškama ima puno logike, što najbolje opisuju sudionici „Stručnog skupa za jezična skitanja“. Tako npr. osjehotvorac S. Hihić objašnjava da za razliku od karijesa, kVarijes ima više smisla jer V dolazi od kVar, a svaki karijes je ustvari kvar zuba, dr. L. Džemić – Pekmezić, doktorica znanosti iz tvorbe riječi i kućne geografije smatra da je za hladnjak bolja riječ Gladnjak jer je smisao da on uteži glad, a ne da namjernice zalegnu u hlad, dok profesor P. Glasnić kaže:

Zašto je ogroVno bolje nego ogromno?

Vidite, dakle, slova V vrhunce –

Produljit se daju da taknu i sunce.

Tako i stvar silna u visinu stremi.

 

A slovu M vrhovi zatvoreni,

I ne mogu rasti, već na tlu tek predu.

OgroVno je, dakle, potpuno u redu.

 

Ova zanimljiva zbirka pjesama ne samo da će zabaviti djecu nego može poslužiti i kao pomoćno sredstvo u nastavi hrvatskog jezika, ali i biti temelj za kazališnu interpretaciju.

Andrijana Grgičević je rođena 1977. u Makarskoj. Filozofski fakultet završila u Zadru, smjer kroatistika. Radi raznorazne poslove, redom izvan struke, koji joj uglavnom donose divna prijateljstva i čudnovate inspiracije. Piše, piskara, izmišlja i zamišlja od sedme godine života. Živi sa suprugom i dvoje djece paralelno u Jelsi i u Splitu.

Za svoju zbirku pjesama Kako pravilno govoriti krivo osvojila je 2021. godine književnu nagradu za najbolju zbirku poezije za djecu i mlade.

Pripremila: Morana Peranić

Objava KNJIGA TJEDNA Andrijana Grgičević: Kako pravilno govoriti krivo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.