Prijava

Vaša prijava

FOTO Velik odaziv na predavanje o mogućnostima uštede kroz kućne solarne elektrane

[]

U gradskoj vijećnici danas je održano besplatno predavanje o kućnim solarnim elektranama. Predavanje je organizirao Grad Velika Gorica uz podršku stručnog tima Na sunčanoj strani te servisa Zelene energetske zadruge (ZEZ) za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva.

Kroz predavanje “Solarne elektrane za kućanstva” Grad Velika Gorica građanima su dane brojne relevantne informacije o procesu realizacije i korištenju vlastite solarne elektrane. Cilj ovih informacija je bio pomoć u donošenju odluke o ovom ulaganju, koje je posebno aktualno u svjetlu rasta cijena energenata.

Alice Šebina, stručna suradnica u Zelenoj energetskoj zadruzi i voditeljica edukacije ispričala nam je da su građani mogli čuti više informacija o samim sunčanim elektranama, koracima koji su potrebni za realizaciju te o sufinanciranjima. “Iako još nije službeno objavljen natječaj Fonda za zaštitu okoliša očekuje se otvaranje u rujnu ili listopadu. Riječ je o sufinanciranju ugradnje solarne elektrane, najčešće je postotak od 40 do 80% za ugradnju opreme i montažu.”, objašnjava nam Šebina i napominje kako je važno na vrijeme krenuti s pripremom dokumentacije za natječaje.

Dodaje kako je solarna energija sve zanimljivija građanima jer cijene energenata rastu i sve je popularnija tranzicija na zelene izvore energije. “Ugradnjom elektrane je moguće uštedjeti 80-90% na računima za struju što doprinosi budžetu svakog korisnika. U obzir dolazi i prelazak sa standardnog sustava grijanja na, primjerice, dizalicu topline. Prelaskom na drugi izvor se povećava potreba za električnom strujom, a elektranom se tako smanjuju troškovi.”

Na web stranici “Na sunčanoj strani” te mailom na Zelenu energetsku zadrugu građani se uvijek mogu javiti s pitanjima. (web stranica nasuncanojstrani.hr, mail solari@zez.hr te info telefon 012090404).

Objava FOTO Velik odaziv na predavanje o mogućnostima uštede kroz kućne solarne elektrane pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.