Prijava

Vaša prijava

FOTO Svjetsko prvenstvo pasmine doberman po prvi puta u Hrvatskoj i to u našem gradu

[]

Na prostoru NK Udarnika se kroz ovaj vikend održava Svjetsko prvenstvo pasmine doberman. Posebnost je što je ovo prvo ovakvo prvenstvo u Hrvatskoj za koje su organizatori odabrali baš Veliku Goricu. Kako nam govori Juraj Bedeković iz organizacije, ovo natjecanje trebalo se održati još 2019. no zbog svima nam poznatih razloga tek je sada dobilo termin. Dodaje i kako su vrlo zadovoljni što su odabrali baš Veliku Goricu zbog pristupačnosti, ali i odlične suradnje s Gradom i Turističkom zajednicom Velike Gorice.

Objasnio nam je kako je ovako velika organizacija odabrala baš našu zemlju i grad. “Hrvatska je na inicijativu predsjednika Hrvatskog doberman kluba, Miroslava Bedekovića, članica IDC-a (International dobermann championship) od 2014. godine. 2017. godine je prijavljena za domaćinstvo 2019. no tek smo sada dočekali održavanje.”, objašnjava Bedeković.

Na natjecanju u ljepoti ove pasmine se kroz ova dva dana okuplja čak 400 natjecatelja koji stižu iz Europe, ali i svijeta. Bedeković navodi kako je ovo porast broja u usporedbi s prethodnim natjecanjima u Slovačkoj i Mađarskoj. Dobermani se natječu u kategorijama po spolu i boji dlake – mužjaci i ženke te crni i smeđi, a tu su i podjele po dobi od najmlađih od tri mjeseca pa sve do odraslih pasa.

Dobermani su vrlo privrženi psi

Osim što na prostoru igrališta možete vidjeti vlasnike kako uređuju svoje pse, oduševili smo se kako su dobermani velike maze, pažljivi i nježni s djecom. Za sve one koji možda razmišljaju o nabavci ove pasmine, ispitali smo kakvi su to zapravo psi i koliko su netočna mišljenja brojnih o agresivnosti ove pasmine. “Svaki pas je kao malo dijete i uvijek će biti malo dijete pa se uvijek trebate brinuti za njega. Doberman je prije svega radni pas i traži mnogo više brige od manjih pasa koji mogu biti u stanu. Zahtijeva puno istrčavanja, šetnju barem tri puta dnevno i puno više hrane. Užitak je biti s njima i karakterno su jako privrženi. Najviše slušaju jednog vlasnika i s njim se osjećaju sigurno. Predivni su.”, zaključuje Bedeković o ovoj divnoj pasmini.

S njime se slažu i natjecatelji koji osim što vole svoje pse, ni ne razmišljaju o nabavljanju druge pasmine. Razgovarali smo tako s nekoliko natjecatelja iz Srbije, Njemačke, Slovačke i Francuske i drugih zemalja. Svi su i više nego zadovoljni organizacijom te jedva čekaju sutrašnje rezultate.

Natjecanje je kroz cijeli vikend otvoreno za sve posjetitelje i ulaz je besplatan, a u nedjelju se očekuje finale u popodnevnim satima. Za posjetitelje je osiguran i gastro kutak te okrjepa.

Kako izgleda na prvenstvu, pogledajte u galeriji u nastavku:

Objava FOTO Svjetsko prvenstvo pasmine doberman po prvi puta u Hrvatskoj i to u našem gradu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.