Prijava

Vaša prijava

Žirovina 2022: Upoznaj Turopoljski lug avionom, quadom, kanuom, pješice, na konju…

[]

Ove subote, 10. rujna održava se Žirovina2022 uz moto “Upoznaj Turopoljski lug – pješice, biciklom, na konju, motornim quadom, kanuom i avionom!”

Plemenita općina turopoljska nastavlja tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu, događanja koje nas povezuje s plemenitom Velikom Šumom. Ovo događanje za cilj ima pokazati bogatstvo šuma u našoj okolini te potaknuti građane na boravak u njima. Ovogodišnji program najbogatiji je do sada, a kao i uvijek je središnje mjesto Lugarnica Čardak. Sav program je besplatan, no za neke programe je potrebna prijava e-mailom radi ograničenog broja mjesta na plem.opcina@gmail.com – i to imenom i prezimenom, aktivnošću i željenim terminom.

U nastavku donosimo opis cijelog programa i lokacije.

Lugarnica Čardak

Prošlogodišnji program AvanTuropolja proširen je novim aktivnostima pa vas očekuje testiranje vještina gađanje metom i to airsoft puškom, lukom i strijelom, sjekiricom te zabavni cornhole. Novost će biti i utrke EkoGoKart odnosno mini vozila na pedale, a naravno tu su i četverokotači (quadovi). Tu će tradicionalno biti Skauti TUR-a koji će podići svoj kamp u kojemu ćete se moći upoznati s turopoljskim izviđačima i njihovim aktivnostima. Kako se u šumi snalazi plemenita životinja – konj, pokazat će nam jahači pod vodstvom Željka Matejčića na konjima Kravat pukovnije koji će vam dati priliku da i sami iskusite jedinstvenu vezu čovjeka i konja.

Školarci, ali i oni mlađi, moći će uživati u igraonici Društva žena Tur iz Turopolja koje priprema pregršt zabavnih aktivnosti na otvorenom uz igre, zabavu i smijeh. Drveno graditeljstvo Turopolja bit će tema istoimene radionice na kojoj ćete moći saznati kako su se gradile drvene ljepotice našega kraja, pa i sami sagraditi poneku, a izložba „Narodno ruho između Kupe i Save“ pokazat će nam narodne nošnje Turopolja, Vrhovlja i okolice.

Uz sve to, moći ćete se i opustiti u hladovini šume te uživati u domaćoj gastro ponudi uz turopoljskog pajceka s ražnja, kotlovine ili lovačkog gulaša, a po prvi puta za pivoljupce predstavljamo i craft Turopoljsko pivo. Glazbenu podlogu pokrenut će HPD Kučani, a prije nego sunce zađe s one strane Odre pridružit će nam se i Tamburaški sastav Dorat.

Biciklom k Lugu (potrebne prijave)

Biciklistička avantura u Turopoljskom lugu započet će u 14 sati u Velikoj Gorici i to ispred Muzeja Turopolja za sve one koji žele iz središta grada na dva kotača se uputiti na Žirovinu. Organizirana je pratnja za siguran put u duljini od 12 km – V. Gorica, N. Čiče, S. Čiče, Kuče do Lugarnice Čardak, a svaki biciklista koji će biti dio organizirane kolone dobit će bon za ručak i piće. Nakon ručka i odmora, u 16 sati iz Lugarnice je polazak na 8+8 km makadama do povijesnog spomenika Vrata od Krča u srcu Luga, nakon čega je povratak u Lugarnicu i druženje.

Potraga za tartufima (potrebne prijave)

Foto: Mario Žilec

Šume Turopoljskog luga bogate su crnim tartufom, izvanrednom namirnicom posebnog mirisa i okusa. Tartufi su odnedavno na gastronomskoj karti Hrvatske zahvaljujući Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. U organizaciji TZZZ će profesionalni tartufar i vodič u pratnji psa tragača biti najbolji pomagač da se domognete grumena ovoga crnoga zlata. Lov na tartufe kreće iz Lugarnice Čardak u 15.00 sati te traje oko sat vremena.

Quadom po šumskim putevima (potrebne prijave)

AvanTuropolje će vas odvesti četverokotačima u upoznavanje poznatih i nepoznatih šumskih puteva Turopoljskog luga na ruti dugoj oko 8 km. Program započinje s upoznavanjem sa strojem nakon čega se kreće u vožnju makadamom, potom se skreće na šumski put, a na kraju i dublje u šumu na kojoj možete testirati vaše vještine za volanom. Vožnja traje pola sata, a uz vodiča na čelu kolone sudjeluje četiri quad dvosjeda. Rute kreću u 15.00, 16.00 i 17.00 sati te u svojoj e-mail prijavi obavezno navedite vrijeme rute kako bi vam mogli potvrditi rezervaciju!

Kajakom po Odri (potrebne prijave)

Foto: ilustracija / rijeka Odra, Čička Poljana

Na vožnju kajakom po Odri vodi nas Backpack Adventure Travel uz iskusnog vodiča, a vožnja uzvodno od Čičke Poljane trajat će nešto više od sat vremena veslanja mirnom Odrom koja je pogodna i za mlađe veslače. Kajaci su dvosjedi, a u jednoj turi sudjeluje 10 kajaka. Polasci iz Lugarnice Čardak su u 14.30 i 16.30 sati!

Avionom iznad luga s Letjelišta Aerokluba VG (potrebne prijave)

Aeroklub Velika Gorica sa svojim letjelištem koje se smjestilo između Buševca i Turopolja, odmah uz rub Turopoljskog luga pokazat će vam ga iz ptičje perspektive. Oni hrabri koji požele sjest u motornu jedrilicu i uz pilota se vinuti u visine za ovu priliku morat će se, zbog vrlo ograničenog broja mjesta – jedan let jedna osoba, natjecati i to tako da nam na naš email u jednoj rečenici napišu zašto baš vas vodimo na ovu jedinstvenu avanturu. Dobitnike ćemo kontaktirati povratno s ponuđenim terminom leta koji traje oko pola sata.

Zbog ograničenog broja mjesta na pojedinim programima vrijedit će rezervacije samo na koje dobijete povratan odgovor. Broj slobodnih mjesta pratite na našim Facebook stranicama i na www.turopolje.hr.

Svi sudionici programa sudjeluju na vlastitu odgovornost te organizator ne snosi odgovornost za eventualnu štetu nastalu sudjelovanjem u programima. U slučaju otkazivanja programa (vremenske neprilike i tehnički razlozi) izvijestit će putem medija te FB stranica.

Objava Žirovina 2022: Upoznaj Turopoljski lug avionom, quadom, kanuom, pješice, na konju… pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.