Prijava

Vaša prijava

Želite naučiti novu vještinu? Upišite se na neku od ovih radionica i tečajeva

[]

S novom školskom godinom započeli su i upisi u obrazovne programe Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. I ove godine nude brojne edukacije, tečajeve i radionice namijenjene svim generacijama. “Uz tečajeve stranih jezika POUVG provodi raznovrsne radionice i tečajeve za djecu i odrasle koje polaznike potiču na cjeloživotno učenje te im omogućuju kreativno izražavanje i usvajanje novih znanja i vještina.”, govore nam.

Dodaju i kako je posebno popularna radionica Tečaj krojenja i šivanja te Tečajevi sviranja gitare – klasične ili električne. Tu je i Dramski studio za osnovnoškolce i predškolce, radionice robotike i sve vrste instrukcija koje se održavaju prema dogovoru s polaznikom.

U nastavku donosimo programe koje nude, a na koje se još uvijek stignete upisati:

Strani jezici

U ponudi obrazovnih programa najtraženiji su još od osnivanja Učilišta, ranih 60-ih godina, tečajevi strani jezici. Tečajevi stranih jezika prilagođeni su uzrastu, znanju i potrebama polaznika, a nastava je organizirana u predškolskim, đačkim, omladinskim i grupama za odrasle polaznike. Nastava se temelji na najsuvremenijim metodama učenja jezika i iskustvima naših profesora. Kvaliteta nastave ostvaruje se ugodnom razrednom atmosferom i radom u malim grupama. Uče se vještine pisanja, čitanja, slušanja i usmenog komuniciranja. Redovito se održavaju tečajevi engleskog, njemačkog, talijanskog, francuskog i španjolskog jezika, a prema potrebama polaznika nudimo učenje svih svjetskih jezika, što uključuje i hrvatski jezik za strance. Provedba programa učenja stranih jezika u skladu je sa standardima Vijeća Europe, a pojedini tečajevi verificirani su od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tečajevi stranih jezika za najmlađe provode se u gradskim vrtićima koje redovno pohađaju naši polaznici. U ponudi su njemački i engleski jezik, a djeca ih uče uz igru i kreativno stvaralaštvo. Školarci s obzirom na stupanj znanja uče strani jezik u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u večernjim terminima, kao i odrasli polaznici kojima po uspješnom završetku verificiranog programa izdajemo Svjedodžbu o poznavanju stranog jezika koja ima status javne isprave te se može upisati u e-radnu knjižicu.

Radionice

Radionice i tečajevi za odrasle podrazumijevaju praktične tečajeve, pripreme, hobi programe i kreativne radionice te sve ostale programe neformalnog obrazovanja koji omogućuju stjecanje znanja i vještina za korištenje u svakodnevnom životu.
Posebno popularna radionica koja se provodi kao ciklus jest Tečaj krojenja i šivanja. S obzirom na znanje polaznika, u ponudi su osnovni i napredni tečaj koji mogu pohađati svi stariji od 15 godina. Poznavanje krojenja i šivanja omogućuje praktičnost u svakodnevnom životu, svojevrsne uštede i iskazivanje kreativnost. Konkretno, polaznici po završetku tečaja znaju sašiti stolnjake, zavjese ili neki unikatni odjevni predmet – suknju, bluzu, haljinu i sl.

Ljubitelji glazbe u Učilištu mogu naučiti svirati gitaru – klasičnu ili električnu. Tečaj gitare za djecu i odrasle namijenjen je svima onima koji su ovaj instrument željeli naučiti svirati, a nisu imali priliku pohađati osnovnu i srednju glazbenu školu. Na tečaj se upisuju početnici, ali i polaznici s predznanjem. Uz stjecanje teorijskog znanja, polaznici gitaru uče svirati uz popularne pjesme po izboru. Radi se u malim grupama, 6 – 7 polaznika. Tečaj gitare polaznici pohađaju gotovo cijelu školsku godinu, a na kraju sa svojom grupom pokazuju rezultate rada pred publikom.

Djeca u dobi od 7 do 15 godina mogu pohađati ciklus radionica robotike. Riječ je o Arduino radionicama koje podrazumijevaju osnove elektronike, automatike i robotike uz primjenu i programiranje na računalu. Uključuju programiranje microbitova i upotrebu microkontrolera. Svi zadaci su vezani za stvari koje koristimo u svakodnevnom životu (princip rada semafora, trčeće svjetlo, igranje sa bojama i senzorima…).

Mlade glumačke nade i svi oni koji vole scenu te žele više naučiti o kazališnoj umjetnosti u Učilištu mogu upisati Dramski studio. Tečaj uključuje učenje osnova glume, pisanje dramskog djela, pripremu i izvođenje predstave, ali i nastup pred publikom. Polaznici su organizirani u grupe za predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce. Osim što naš Dramski studio već godinama privlači one željne glumačkih uloga i aplauza, doprinosi i razvoju koncentracije, odgovornosti, (samo)kritičnosti te maštovitosti i kreativnosti djece i mladih. Posebno se radi na pravilnom izražavanju i bogaćenju rječnika te na stjecanju sigurnosti i samopouzdanja.

Od listopada nastavljaju provoditi i znanstveno-kreativne radionice za djecu. Namijenjene su dječjem uzrastu 6+ te potiču izražavanje dječje kreativnosti, zaključivanje, kritičko razmišljanje, iznošenje opažanja, umijeće improvizacije, samostalno osmišljavanje praktičnih ideja i rješenja te doprinose razvijanju talenta. Radionice su inspirirane suvremenim, praktičnim i maštovitim temama. Održavaju se subotom u jutarnjem terminu, a uz stručno vodstvo, djeca osim što uče, dobro se i zabavljaju.

U ponudi su i ove godine: likovna radionica – Škola crtanja, znanstvena radionica – Ludi labos, povijesno-geološka radionica – Lovci na dinosaure, botanička radionica – Biljkoljupci. Ovisno o tome što ih zanima, djeca mogu odabrati jednu radionicu ili se odlučiti za više njih. Svaka radionica zasebna je i ne provode se u ciklusu, a osim na blagajni Učilišta, može se uplatiti i putem našeg webshopa.

Instrukcije

Što školska godina više odmiče, a nastavno se gradivo nagomilava, povećava se i potreba za instrukcijama iz različitih školskih predmeta. U Učilištu stoga nudimo Last minute instrukcije namijenjene učenicima i studentima. Obuhvaćaju individualne instrukcije iz matematike, fizike, stranih jezika, hrvatskog jezika i biologije. Instrukcije polaznici pohađaju kako bi ispravili ocjene, savladali pisanje zadaća, eseja, prezentacija, završnih i diplomskih radova, učenje nagomilanog gradiva, usavršavanje jezičnih vještina. Instrukcije se održavaju prema dogovoru s polaznikom.

Osim navedenih, kroz godinu Učilište nudi i mnoge druge obrazovne programe – tečajeve, radionice te programe osposobljavanja i usavršavanja. Ponuda i opisi dostupni su na našoj web stranici www.pouvg.hr, a ovisno o interesu održavaju se periodično. Za sva pitanja i informacije polaznici naših programa i oni koji će to tek postati, mogu se obratiti odjelu za obrazovanje na brojeve telefona 01 6259 806, 098 316 419, ili na e-mail: obrazovanje@pouvg.hr.

Objava Želite naučiti novu vještinu? Upišite se na neku od ovih radionica i tečajeva pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.