Prijava

Vaša prijava

Treća faza projekta “Zaželi”: Žene radom razbijaju stigme i podižu kvalitetu života u Kravarskom

[]

Pomoć u kući, nabavka lijekova, vožnja kod liječnika, druženje, razgovor… Ovo su samo  su neki od poslova koje su u prethodnih dvije godine radile žene Kravarskog za starije i nemoćne korisnike. Sve te aktivnosti provodile su se u sklopu projekta Zaželi koji će zbog iznimne uspješnosti nastaviti i u treću fazu, a koja je danas potpisana.

U prve dvije faze ostvarene su brojne prednosti za zajednicu, cijelu Općinu Kravarsko i širu ruralnu okolicu Grada Velike Gorice. Do sada je bila uključena 131 starija osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja Kravarskog kojima je ovaj projekt od iznimne pomoći. “Većina njih možda i ima djecu, no zbog užurbanog tempa se ne stižu posvetiti roditeljima u onom obimu u kojem oni imaju potrebe. Svatko od njih dobio je ženu koja se o njima brine, pomaže u kućanstvu, donosi namirnice, odvozi ih. No nije stvar samo u pomoći već je tu bitna socijalizacija, čak možda i najviše. Iz iskustva vidimo da im to što netko porazgovara s njima ili ih odveze na druženje.” govori nam Marija Đuretić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kravarsko.

Žene stječu iskustvo i obrazovanje, a korisnici dobivaju podršku

Kroz projekt Zaželi ukupno su zaposlili i 20 teže zapošljivih žena, a nekima je ovo bilo prvo zaposlenje. Velike su prednosti ostvarene i kod njih. Stekle su radno iskustvo koje im se upisalo u radnu knjižnicu, obrazovanje za poslove njegovateljice, domaćice i druga te obrazovanje u vidu tehnološke pismenosti. Međutim, mnogo je ovaj projekt značio i za njihov osobni razvoj.Mnoge od tih žena nikada nisu bile zaposlene pa možemo pretpostaviti koja je bila njihova razina socijalizacije i vještina. Danas su to druge gospođe koje su iznimno socijalizirane, znaju ostvarivati dodatna prava, pobrinuti se o korisnicima. Pomoglo im je to i u njihovoj financijskoj situaciji te se i bolje osjećaju jer se osjećaju kao koristan dio zajednice jer pridonose svojim radom zbog toga što su aktivno uključene.”, dodaje Đuretić.

Stoga su vrlo sretni što su dobili i mogućnost provedbe treće faze ovog projekta koja će trajati idućih osam mjeseci. Projektom je na razini Hrvatske osiguran iznos od 736 milijuna kuna te je predviđeno zapošljavanje 8000 žena koje bi brinule za oko 48 tisuća korisnika. Do kraja lipnja ove godine je u cjelokupnom projektu utrošeno oko 1,8 milijardi kuna i zaposleno 9800 žena koje su brinule za 74 tisuće korisnika. Na projektu u Općini Kravarsko je bilo zaposleno 20 žena koje su brinule za 131 korisnika. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Razbijaju stigme i podižu kvalitetu života

Marija Halić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objašnjava nam kako su korisnicima kroz projekt Zaželi domaćice postale kao novi dio obitelji što im je pomoglo u podizanju razine kvalitete njihovog života. Domaćice su starijima i nemoćnima pomagale oko higijene, nabavke lijekova, druženja, komunikacije s lokalnom zajednicom i raznih drugih poslova.

“Projekt je usmjeren na revitalizaciju ruralnih područja i poboljšavanja kvalitete života te zadržavanje starijih osoba u vaninstitucionalnoj skrbi. Cilj je da ostanu u svom domu i obiteljima. Velika je pomoć bila i to što se kroz projekt otkrilo da postoje i drugi problemi starijih osoba, a koje su ove žene riješile.”, dodaje Halić koja smatra da je to pozitivno ozračje koje su žene i korisnici stvorili zapravo pomoglo čitavoj zajednici i Općini Kravarsko. “Razbili su stigme i pokazali da nije sramota dopustiti nekome da ti pomogne, pustiti ga u vlastiti dom ako je potrebno, nije sramota niti raditi domaćinstvo.”, zaključuje.

Objava Treća faza projekta “Zaželi”: Žene radom razbijaju stigme i podižu kvalitetu života u Kravarskom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.