Prijava

Vaša prijava

Gornji tok Kupe naglo raste, očekuje se seljenje sliva prema Odranskom polju

[]

S obzirom na trenutni nagli porast Kupe i proglašavanje izvanrednog stanja u Gorskom Kotaru, upitali smo stručnjake iz Hrvatskih voda očekuje li se porast Kupe i u Pokupskom, odnosno na području Odranskog polja i u Čičkoj Poljani.

Kupa raste u gornjem toku, obilne oborine od oko 200-300 litara su podigle vodostaj i sada je proglašeno izvanredno stanje na tom području. Kako će se situacija razvijati doći će i do porasta vodostaja i nizvodno. Sreća je da Korana nije dobila te oborine, a ona je glavni pritok Kupe koja je onda može podići.“, objašnjava nam Zoran Čavlović, voditelj centra obrane od poplave Hrvatskih voda.

Kako navodi, vodni sliv se seli prema Sisku, Odranskom polju i Čičkoj Poljani te se porast vodostaja može očekivati. Porast vodostaja se očekuje i u Pokupskom, no ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija niti straha od poplava. “Očekuje se porast, ali Hrvatske vode su spremne za sve i napravit će sve potrebno da se zaštite naselja. Pametniji ćemo biti kasnije danas i sutra jer se maksimum očekuje u noći s nedjelje na ponedjeljak.”, dodaje Čavlović te dodaje kako je izvanredno stanje proglašeno jedino za gornji tok.

Preostaje nam čekati i nadati se kako nećemo doživjeti nikakve elementarne katastrofe.

 

 

Objava Gornji tok Kupe naglo raste, očekuje se seljenje sliva prema Odranskom polju pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.