Prijava

Vaša prijava

Što je čitalo oko 8.000 korisnika koji su ovog ljeta posjetili knjižnicu?

[]

Gradska knjižnica Velika Gorica i ovo ljeto bilježi velik broj korisnika koji su aktivno čitali i posuđivali knjige na sve tri lokacije – Središnjem odjelu za odrasle, Područnoj knjižnici Galženica te Dječjem odjelu.

Ovog ljeta, tijekom srpnja i kolovoza, knjižnicu je posjetilo 8190 korisnika koji su posudili 14 603 knjige. Sveukupno je tijekom ljeta posuđeno, vraćeno ili produženo čak 33 147 jedinica građe.

Najpopularniji žanrovi su kao i uvijek trileri, ljubavni romani i obiteljske drame, a sve veće zanimanje dobivaju i autobiografije. Tako su među najtraženijim knjigama ovoga ljeta bili autobiografija Mire Furlan ”Voli me više od svega na svijetu” kao i emocionalni vodič kroz diskografiju Đorđa Balaševića ”Panonski admiral”. Fenomen Elene Ferrante ne jenjava, pa su tetralogija ”Genijalna prijateljica” i posljednji roman ”Mračna kći” ove talijanske autorice nepoznatog identiteta gotovo svakoga dana bili u rukama knjižničara i ljubitelja lijepe književnosti.

S polica domaćih autora najbrže su nestajali već tradicionalno romani Pavla Pavličića, Kristiana Novaka i Vedrane Rudan. Najtraženiji publicistički naslovi ovoga su ljeta bili ”12 pravila za život”, ”Atomske navike” i ”Dah: nova znanost o izgubljenom umijeću disanja”.

Bilježi se i sve veći broj mladih korisnika, tinejdžera koji u predahu od lektirnih naslova najčešće posežu za romanima Colleen Hoover ili književnim predlošcima popularnih filmskih hitova kao što je ”Djevojka iz močvare”. Također, u ljetnim mjesecima se posuđivao i veći broj naslova na engleskom jeziku.

Na Dječjem odjelu najposuđivaniji je bio serijal ”Gregov dnevnik” o dječaku Gregu i njegovim dogodovštinama, kao i svi nastavci serijala ”Čovpas”. Najmlađi čitatelji uživali su u avanturama dječaka Pina, mede Tobija i drugih istoimenih slikovnica za najmlađe. Oni malo veći čitatelji kojima poveći broj stranica ne predstavlja problem najčešće su tražili romane Davida Walliamsa i knjige iz serijala o Harry Potteru.

Jesenski noviteti su već pristigli u knjižnicu, stoga pozivamo naše sugrađane da nas posjete u knjižnici i nastave s dobrim navikama čitanja kao i tijekom ljeta.

Objava Što je čitalo oko 8.000 korisnika koji su ovog ljeta posjetili knjižnicu? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.