Prijava

Vaša prijava

40 godina jednosmjernog prometa u Velikoj Gorici

[]

Prema tekstu koji je u našu redakciju stigao od Ivana Mikulčića, jednog od projektanata idejnog rješenja, ovih se dana navršava 40 godina jednosmjernog prometa u Velikoj Gorici.

U to vrijeme Velłka Gorica je administrativno bila u sastavu Grada Zagreba kao jedna od 14 općina, a što je otežavalo rješavanje brojnih, pa tako i prometnih problema.

Sisak je u to vrijeme bio velłko goșpodarsko središte, pa se magistralnom cestom prema Zagrebu i obrnuto svakodnevno odvijao gust promet od 30 tisuća vozila i bio je to, u to vrijeme, jedan od najopterećenijih pravaca. Buka koju je stvarao ovaj promet bila je nesnošljiva, a bilo je i puno prometnih nezgoda. Ovakvo je stanje bilo razlog da se od nadležnih u Gradu Zagrebu zatraži hitno rješenje s prijedlogom uvođenja jednosmjernog prometa Sisačkom i Zagrebačkom ulicom prema Zagrebu , kao i današnjom ulicom Ljudevita Posavskog, Matice Hrvatske i istočnom stranom Tržnog centra prema Sisku.

Jedan od idejnih začetnika i projektanata u tom projektu bio je tad mladi inženjer Ivan Mikulčić koji kaže:

“Jednosmjerni promet kroz Veliku Goricu u dosadašnjoj se praksi pokazao suvislim rješenjem te je ostvario sve postavljene ciljeve i on, uz manje korekcije, dobro funkcionira i danas”, kaže Mikulčić u tekstu koji prenosimo u nastavku u cijelosti:

Objava 40 godina jednosmjernog prometa u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.