Prijava

Vaša prijava

Dvojica mraclinskih vatrogasaca prošli kroz “mučilište”

[]

Nema rizika kojemu vatrogasac nije izložen: požari, eksplozije, štetne tvari, opasnost od pada. Zaštitna oprema profesionalnog vatrogasca teška je oko 25 kilograma, i to ne uključuje alate i opremu za gašenje.

Zato što moderni materijali gore brže i opasnije nego tradicionalni, Izloženost dimu, vatri i plinovima u suvremeno doba je opasnije nego prije, a zaštita dišnoga sustava je prioritet.

Dvojica članova DVD-a Mraclin – Nikola Galeković i Jurica Kodrnja – položili su zahtjevni ispit za baratanje aparatima za zaštitu dišnih organa. Osposobljavanje u JVP-u Velika Gorica i JVP-Grada Zagreba završio je teorijskim i praktičnim dijelom, a mraclinski su se vatrogasci pokazali doraslima tom izazovu.

Prošli su kroz tzv. mučilište, vježbalište sastavljeno kao tipski labirint sa zamkama koje su morali proći pod punom opremom u zadanom vremenu. Ono se sastoji od beskonačnih ljestvi, bicikla, trake koja se diže pod nagibom i zadimljenog kaveza.

Dobar vatrogasac treba biti fizički, ali i psihički spreman te sposoban strateški predviđati. Čestitamo dečkima iz Mraclina, ovaj test nije bio nimalo lagan!

 

Objava Dvojica mraclinskih vatrogasaca prošli kroz “mučilište” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.