Prijava

Vaša prijava

FOTO Pripadnici 153. brigade Hrvatske vojske obilježili 31 godinu od osnutka postrojbe

[]

Pripadnici 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica, njihove obitelji, prijatelji i uzvanici obilježili su 31. obljetnicu osnutka postrojbe. Misom zadušnicom za poginule i umrle pripadnike brigade u crkvi Navješenja Blažene Djevice Marije program je započeo 30. rujna, nastavljen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod mosta u Pokupuskom i Donjem Hruševcu, dok je središnji pgrogram održan u Spomen parku u Velikoj Buni. Za sedamdeset i dvoje poginulih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja Golubica i kod spomenika u vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni.

153. brigada HV-a osnovana je 3. listopada 1991. kao 10. brigada Teritorijalne obrane. 16. prosinca iste godine preimenovana je u ime na koje je danas ponosna. Kroz nju je prošlo 5818 pripadnika, a u Domovinskom ratu izgubila je 72 duše.

Svega nekoliko dana od osnutka, 7. i 8. listopada s pripadnicima postrojbi HV-a i MUP-a sudjelovala je u oslobađanju vojarne u Velikoj Buni, a potom su se nizala ratišta diljem Hrvatske. Brigada je borbeno djelovala na novljanskom, slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru Južnog bojišta u dubrovačkom zaleđu te hercegovačkom ratištu. 4. kolovoza 1995. godine, čekajući svitanje na pokupskom pravcu, tog ljetnog jutra zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske i policije bili su spremni za izvršenje ključne borbene zadaće – vratiti sav okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Uslijedilo je čuvanje državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 14. rujna 1995. godine kada se slavno vratila u Veliku Goricu gdje joj je priređen veličanstven doček.

“Granatirali su nas sa svih strana, ali nisu nas uspjeli slomiti. Priča 153. brigade je priča o hrabrosti, patnji i umiranju. S ponosom se prisjećamo tih vremena i događaja, kojima promičemo vrijednosti Domovinskoga rata, ali i čuvamo uspomenu na naše poginule suborce”, rekao je Ivan Zagorac, predsjednik Udruge 153. brigade.

Uz veterane Domovinskoga rata obljetnicu su obilježili izaslanici iz Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, Zagrebačke županije, gradskog vijeća Velike Gorice i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

“Često govorimo o velikim postrojbama poput Tigrova, Pauka, Gromova, Puma. Ponekad se zanemaruju neke velike, hrabre i časne postrojbe poput 153. brigade, 9. brigade, 6. domobranske pukovnije – postrojbi koje su na svojim ramenima i trudu, krvi i muci svojih pripadnika iznijele vrlo veliki dio Domovinskog rata. Te su nam postrojbe omogućile upravo ovo što danas imamo”, rekao je Špiro Janović, izaslanik ministra branitelja.

“Vi ste heroji ne samo našeg grada, nego i cijele Hrvatske. Zahvala svima vama koji ste dali i utkali se u ono najsvetije što mi danas uživamo, u onu tradiciju, budućnost i dostojanstvo koje danas prezentira ovaj Dom, koji je primjer kako bi svi mogli znati što je predstavljala 153. brigada. Vjerujte mi govorim iz osobnog iskustva. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska”, rekao je Ačkar.

Objava FOTO Pripadnici 153. brigade Hrvatske vojske obilježili 31 godinu od osnutka postrojbe pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.