Prijava

Vaša prijava

AGLOMERACIJA Radovi na priključnoj mreži pri kraju, situacija s pročistačem prolongira projekt

[]

Projekt Aglomeracija Velike Gorica bliži se kraju, ostalo je još samo izgraditi pročistač otpadnih voda, a taj ključni dio projekta našao se je pod povećalom javnosti nakon što je Državna komisija za kontrolu javne nabave natječaj po žalbi vratila na ponovno odlučivanje. Inicijalno je natječaj za projekt dobila tvrtka Strabag d.o.o., a žalila se je tvrtka Elektrocentar Petek.

Na tiskovnoj konferenciji i obilasku gradilišta u Ščitarjevu povodom dovršetka izgradnje priključne mreže, na ovo pitanje odgovarali su dionici procesa.

VG VODOOPSKRBA: TEŽIMO TRANSPARENTNOSTI

Direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić rekao je da je obveza postupiti po nalogu DKOM-a i tvrtki Elektrocentar Petek proslijediti pitanja s ciljem da dodatno razjasne svoju ponudu vezano za rekonstrukciju i gradnju pročistača.

“Težimo transparentnosti da se odabere ponuditelj koji zadovoljava zahtjeve prema projektu. Zašto se veći broj tvrtki koji izvode te radove nije javio na natječaj, ja ne mogu na to utjecati. Ja pozivam sve zainteresirane da ako po odluci dođe do poništenja ili ako se odabere Petek da se pristupi radovima kako to očekuje projekt, da nema zakulisnih igara, da se ne priča da je netko nekome pogodovao ili namještao. Apsolutno sam maknuo VG Vodoopskrbu kao jedinog naručitelja radova, odnosno više ne provodimo sami javnu nabavu. Angažirali smo odvjetničko društvo koje ima reference za te vrste nabave i tehnologa, apsolutno nepristrana tijela da provode postupa. Odluka je donesena iz ekonomskih razloga. Mi moramo postaviti doatna pitanja za pojašnjenje ponude, što će se dogoditi pitanje je za povjerenstvo”, rekao je.

PRIKLJUČNA MREŽA GOTOVA, PROČISTAČ U NOVELACIJI POSTUPKA

Upitan o rokovima za izgradnju, ponovio je da su u tijeku ugovori radova na samoj mreži i da su oni gotovi u obujmu preko 95% i da će do kraja godine sigurno biti gotovi. Što može ostati nedovršeno su radovi na sanaciji prometnica, koji i tako nisu dio projekta.

“Što se tiče izgradnje mreže to će biti ispoštovano. Što se tiče pročistača, ne postoji pisani rok do kada on treba biti gotov, nego postoji rok financiranja. Prelazimo u drugu fazu financiranja projekta. Projekt je poslan na novelaciju zbog povećanja cijena”, objasnio je.

Višić je rekao da ne može odgovoriti na pitanje može li stari pročitač podnijeti sve nove priključke. Naglasio je da će se zahtjevi za priključenje podnositi po gotovosti kompletnoga projekta te da su informacije o penalizaciji iz Europske unije neutemeljeni.

“Za prolongiranje radova najviše su odgovorne istražne radnje USKOK-a. Neutemeljene su informacije o penalizaciji od strane EU. Rok financiranja je kraj 2024, s tim da prelazimo u novu fazu financiranja”, rekao je.

SVI ELEMENTI ŽALBE SU TEHNIČKE PRIRODE

Petekovu žalbu dodatno je u Ščitarjevu pojasnio voditelj projekta Časlav Dunović. kazao je da se radi o tipu projekta, tzv. žutoj knjizi, gdje izvođač i projektira i gradi, te da su, s obzirom da se radi o kompliciranoj tehnologiji kojom se može postići treći stupanj pročišćenja vode, svi dijelovi žalbe tehničke prirode.

“Ono što je meni poznato, bilo je žalbi na neka tehnička pitanja unutar same ponude i da je tu DKOM zauzeo stajalište koje ne bih htio komentirati, ali koje ne odgovara dinamici projekta. Bilo kakvo daljnje odgađanje, dalje prolognira projekt. Stvar je bila unutar tehničkog dijela projekta, žalba na tehniče kriterije koji se mogu promatrati s različitih aspekata. Ta odluka je izvršna, postoji mogućnost da je VG Vodo pobija na upravnom sudu, ali to je njihova stvar. Nije srušen cijeli natječaj, nego je vraćen na ponovno odlučivanje”, objasnio je.

145 KILOMETARA MREŽE, PROČISTAČ, 400 MILIJUNA KUNA

Na press-konferenciji iz Grada Velike Gorice su poručili da je Projekt Aglomeracija Velika Gorica je pokazao kako su pravila za sve dionike na projektima Europske unije ista i neumoljiva što je u konačnici rezultiralo transparentnošću svih postupaka u njihovoj provedbi.

U ovoj fazi Aglomeracije izgrađena je mreža ukupne dužine 145 kilometara, od čega je 124 novogradnja, 45 crpnih stanica (39 novogradnja). Priključnost će se, jednom kada bude gotov pročistač podići za 15 300 stanovnika, odnosno više od 5 000 novih priključaka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 400 milijuna kuna.

 

Objava AGLOMERACIJA Radovi na priključnoj mreži pri kraju, situacija s pročistačem prolongira projekt pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.