Prijava

Vaša prijava

Do usluga policije bez odlaska na šalter! Upoznajte e-Osobnu i sve njene mogućnosti

[]

U Velikogoričkoj policiji jutros je održana konferencija za medije s ciljem poticanja građana na aktivaciju i korištenje elektroničke komponente e-osobne iskaznice. Riječ je o sistemu koji građanima omogućuje jednostavnije korištenje građanskih usluga te smanjenje dolaska na šaltere.

“Uslugu mogu koristiti svi građani s osobnim iskaznicama i svojim pinom. Pin se nalazi na omotnici, a oni koji ga nemaju, mogu ga besplatno potražiti na šalterima policijske uprave. Sada su postavljene konzole gdje građani mogu aktivirati svoju osobnu iskaznicu. Nakon toga mogu skinuti besplatnu aplikaciju Certilia i tada dobivaju mobilni digitalni identitet.”, govori nam Ines Papeš iz Agencije za komercijalnu djelatnost.

Korisnici ID mobilne aplikacije pružaju uslugu elektroničkog potpisivanja što će olakšati korištenje usluga tijela javne vlasti građanima i poslovnim subjektima. Aplikacija Certilia koja građanima omogućuje korištenje mobilnog identiteta i udaljeno potpisivanje dokumenata, iste pravne snage kao vlastoručni potpis. Uz aktiviranu e-Osobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme e-Građani. Osobna iskaznica se može koristiti i kao zdravstvena iskaznica, ali i koristiti na e-platformama vezanima uz zdravstvo.

“Građani će putem aplikacije moći potpisivati dokumentaciju istom pravnom težinom, a zahtjeve za putovnicu i vozačku dozvolu moći ćete zatražiti od kuće i doći će na kućnu adresu.“, dodaje Papeš.

U službenim prostorijama Policijske postaje Velika Gorica postavljen je kiosk na kojem građani, uz stručnu pomoć, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet. U slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju (PIN omotnica), nove možete zatražiti u policijskoj upravi te na jednostavan način aktivirati eOsobnu i ostvariti pristup digitalnim uslugama uz najvišu razinu sigurnosti. Projekt digitalne osobne iskaznice financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU.

Objava Do usluga policije bez odlaska na šalter! Upoznajte e-Osobnu i sve njene mogućnosti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.