Prijava

Vaša prijava

Počinje mjesec hrvatske knjige! Evo što je sve pripremila Gradska knjižnica

[]

Kao dio nacionalne književne manifestacije “Mjesec knjige” i Gradska knjižnica Velika Gorica pripremila je pregršt zanimljivih događanja. Mjesec hrvatske knjige književna je manifestacija koje se svake godine održava u periodu od 15. listopada do 15. studenog.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima, a tema je “Generacija K”, čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu.

“Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto koji glasi: Misli na sebe – čitaj!”, objašnjavaju iz knjižnice.

Otvorenje uz književni festival Turbooks

I ove godine Mjesec hrvatske knjige Gradska knjižnica otvara malim književnim festivalom – Turbooks, koji će se održati od 18. – 20. listopada. Festival će kroz tri dana ugostiti razne goste književnike za sve uzraste, od djece, mladih do odraslih. Na Turbooksu će gostovati Zoran Vakula, Jasminka Tihi-Stepanić te Marina Vujčić i Zoran Žmirić.

U rasporedu je i psihoedukativno predavanje Dalibora Petrinića “Prehrana za zdravo odrastanje”,  predstavljanje knjige “Teorije zavjere 21. stoljeća” Velimira Grgića. U goste će doći i nakladnici pa će tako na književnom susretu i predstavljanju mladog pisca Mire Morovića gostovati Naklada Fragment. Na predavanjima će biti i tema zašto čitati Anite Peti-Stanić, predavanje Ane Vrbošić i Danijele Princi Grgat na temu osobnih financija te radionica o organizaciji vremena i ostvarenju ciljeva Kristine Ivatović.

Održat će se i književna tribina o fenomenu uspjeha djela Elene Ferrante na kojoj će gostovati prevoditeljica njenih djela Ana Badurina. Nagovor na poeziju pjesnička je pak tribina na kojoj će gostovati pjesnikinje Zrinka Posavec i Martina Vidaić uz moderaturu Romane Perečinec.

Predavanja, izložbe i besplatan upis za prvašiće

Od radionica održat će se završni program radionice pisanja pod vodstvom Darije Žilić, Jasminka Podlejan održat će predavanje i radionicu o očuvanju turopoljske tradicije pod nazivom Kak je negda bilo?, a Bruno Mezić naučit će nas kako napisati priču.

Uz predavanja organizirane su i izložbe na Dječjem odjelu kao i u Područnoj knjižnici Galženica. Kao i godina do sada na tim lokacijama omogućen je besplatan upis za učenike prvih razreda osnovnih škola velikogoričkog područja. Djeca na Dječjem odjelu moći će dobiti i Čitatovnicu – čitalačku putovnicu u koju će pri svakoj posudbi knjiga dobiti žigić, a kada sakupe sve žigiće dobit će i pohvalnicu.

Kompletan popis svih događanja, kao i raspored održavanja možete pročitati u programskoj knjižici koju možete preuzeti OVDJE.

Objava Počinje mjesec hrvatske knjige! Evo što je sve pripremila Gradska knjižnica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.