Prijava

Vaša prijava

Regionalni centar kompetentnosti bit će iskorak u obrazovanju u našem gradu i županiji

[]

U sklopu provedbe projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0“ jutros je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt, svrha, ali i konkretni datumi završetka.

Centar izvrsnosti koji se trenutno gradi na prostoru srednjih škola u Velikoj Gorici jedan je od tri u županiji. “U prizemlju će biti najmoderniji strojevi, tokarilice, erozimati, mjerna oprema, toplinska obrada. Na gornjem katu će se nalaziti 3D printeri, sofisticirana aditivna oprema, mjeriteljstvo pneumatike senzorike obnovljivih izvora energije. Ovo će biti centar u kojem će učenici učeći kroz praktični rad steći podlogu da jednog dana budu konkurentni na tržištu rada”, objašnjava Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole te dodaje da su učenici dobili priliku kakvu generacije prije njih nisu imale. Dodaje i kako su učenici vrlo zainteresirani za nove tehnologije, a to dokazuju trenutni upisi i podaci.

Planirani završetak radova na projektu Regionalnog centra izvrsnosti jest 31.12.2023. godine, a otvaranje vrata centra planira se 1. siječnja 2024. godine. Kako dodaje Antolčić, a potvrđuje Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije, radovi idu po planu i sve je u rokovima.

Vrlo je dobro to što raste broj učenika koji se interesiraju za proizvodna i deficitarna zanimanja. Ovaj centar je temelj novog školovanja što je izuzetno važno jer ćemo mi kroz ovaj centar dobiti školovane kadrove koji će biti u korak s modernim vremenom, a bit će i kompetentni u novim tehnologijama.”, zaključuje Damir Tomljenović, zamjenik župana te izražava veliko zadovoljstvo ovim velikim i važnim projektom.

Projekt Centra izvrsnosti od velike je važnosti za sve učenike, ali i građane Velike Gorice. Gradonačelnik Krešimir Ačkar izrazio je ponos što je za projekt odabran naš grad: “Kroz ovakav centar dajemo odgovor na problem koji muči budućnost obrtničkih i strukovnih zanimanja gdje će ljudima biti omogućena doživotnog obrazovanja i kvalifikacije. Ljudi će moći postati specijalisti tehnologija što će olakšati sugrađanima koji će ići na te kvalifikacije, ali i građanima koji će biti korisnici tih usluga.” Dodaje i kako će ovaj projekt u vrijednosti od 22 milijuna kuna dodati novu vrijednost te predstavlja iskorak koju svaki grad može samo poželjeti.

Objava Regionalni centar kompetentnosti bit će iskorak u obrazovanju u našem gradu i županiji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Međunarodna razmjena straničnika

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike