Prijava

Vaša prijava

Jubilarni darivatelji krvi nagrađeni: “Dao sam krv 125 puta i nastavit ću to raditi dok bude zdravlja”

[]

Danas obilježavamo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a ususret tom danu jučer su gorički jubilarni darivatelji prigodno nagrađeni. Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog darivanja krvi u RH te na taj način promiču dobrovoljno darivanje krvi, organiziraju i provode akcije davanja krvi, okupljaju te dodjeljuju priznanja onima koji nesebičnim činom pomažu svojim građanima.

Gradsko društvo Crvenog križa organizira akcije na području grada, a godišnje imaju 40 akcija i prikupljaju oko 3.200 doza krvi godišnje, govore iz Crvenog križa. Kroz ove brojne akcije pokazali su se posebno solidarni pojedinci koji su sinoć sjedili u Gradskoj vijećnici.

Dajete dio sebe i tako pomažete drugima i cijelom društvu u cjelini. Vaše darivanje krvi je jedna velika transfuzija ljubavi. Vi ste moralni stup ovoga društva, svjetionik. Vi ste jedni od onih koji ste sijači sreće u ovomu društvu. Želim vam puno ljubavi, prema obitelji i prema društvu. Zahvaljujem na vašoj dobroti.”, govorio je dr. Ivan Jurkin darivateljima.

Sinoć su nagrađeni plaketama i priznanjima osobe koje su darovale krv 35, 50, 55, 75, 100 i 125 puta, a nagrađena je i obitelj Kranjčević u kojoj otac i oba sina redovito daruju krv. Dobitnici brončanog znaka za 35 i 50 puta darovanu krv su Kristina Janković, Jadranko Krčelić, Darko Šešerin, Šime Štulina i Josip Uzelac. Dobitnici za 55 i 75 puta darovanu krv su Josip Bekić, Kristijan Horvačić, Mladen Košković, Ivica Kumić, Ivan Mihac, Miroslav Novosel i Zlatko Radičević. Dobitnik zlatnog znaka za 100 puta darovanu krv je Zdravko Kranjčević, a za 125 puta darovanu krv je Dražen Sverić.

Dražen Sverić, jubilarni darivatelj, priča nam je da krv počeo darivati još u bivšoj državi. “U nesretnom ratu nismo darivali krv pa se nakon 90-ih ponovno počelo darivati. Već je prošlo više od 20 godina. Jedini cilj je bio da moja krv barem nekome pomogne, ako to uspije ja sam zadovoljan i sretan.”, govori Dražen te navodi kako je i njegova obitelj krenula njegovim stopama, no zbog bolesti su morali odustati. “Ja ću i dalje isto, nastaviti ću davati krv dok god me zdravlje to bude dozvoljavalo.”, zaključuje Sverić.

Sinoć je u Gradskoj vijećnici bilo emotivno. Veliku zahvalu i nebrojeno puta hvala darivatelji su dobili od gradonačelnika Krešimira Ačkara: “Vi ste ti koji čine svijet drugačijim mjestom, u svijetu interesa postoji ipak neko svjetlo na kraju tunela i oni ljudi koji će bezinteresno dati dio sebe za nešto što često znači život. Rijetki su oni koji svojim primjerom pokazuju dobro. Pristupate stvarima anonimno, a toliko predano, dajući sebe. Život je preskup da bismo ga živjeli jeftino. Biti primjer i davati krv davanje je u nasljeđe sebe, dajete primjer mlađim generacijama. Neka si jedna osoba nakon ovog susreta danas to osvijesti, tada ste napravili puno.”

Objava Jubilarni darivatelji krvi nagrađeni: “Dao sam krv 125 puta i nastavit ću to raditi dok bude zdravlja” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.