Prijava

Vaša prijava

Ilija Jurić najbolji je mladi poljoprivrednik Hrvatske, a sve to radi iz ljubavi i želje za napretkom

[]

Ilija Jurić mladi je poljoprivrednik iz Velike Kosnice kojem je ove godine pripala titula najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. Imat će i priliku predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu na istom natjecanju na razini Europe, a u prosincu će dobiti i Nagradu Grada Velike Gorice. Razlog ovih priznanja je njegov posao, odnosno, njegova ljubav prema poljoprivredi. Njegov brend Tukan greens bavi se uzgojem jestivog cvijeća, mikro povrća i raznog egzotičnog bilja, a sve to krenulo je iz obiteljske tradicije. Kad je sezona sadnica u njihovom je dvorištu posebna gužva, govori nam Ilija.

Upravo OPG Jurić je po pitanju presadnica povrća među najvećim uzgajivačima u Hrvatskoj. “Od oca sam naslijedio OPG koji iduće godine slavi 20 godina, a time se obiteljski bavi već više od 40 godina. Cijelog života sam bio u tome iako sam završio medicinsku školu i fakultet medicinske radiologije.”, govori skromno Jurić i dodaje kako je ljubav prema poljoprivredi jednostavno bila jača.

Bavi se jestivim cvijećem i začinima…

Brend Tukan greens pokrenuo je prije četiri godine, a najviše se bavi jestivim cvijećem, začinima, salatama i biljem koje specifično radi za visoko cijenjene restorane. “Mnogo je jestivog cvijeća za koje ljudi niti ne znaju, imamo primjerice sedam različitih aroma mente – s jagodom, ananasom, čokoladnu mentu.. Ovakve nekonvencionalne biljke često prodajem vrhunskim restoranima te onima s Michelinovom zvjezdicom.”, objašnjava.

Priznaje i da je posao brzo nakon pokretanja počeo rasti na čemu je vrlo zahvalan. Veliku pomoć bile su mu i potpore za poljoprivrednike Grada Velike Gorice. Aktivirao se, pokrenuo i prijavio na potpore i natječaje, a onda je stigla i nagrada za Najboljeg mladog poljoprivrednika.

Pokušavam maksimalno iskoristiti to što sam dobio nagradu za najboljeg mladog poljoprivrednika i zaista se trudim što više utjecati i pokazivati na probleme u poljoprivredi koji se ne čuju i o kojima mladi poljoprivrednici ne pričaju. Cilj mi je i motivirati ih za poljoprivredu, ali je danas to sve teže i teže.”, govori, ali priznaje kako on možda nije najbolja slika poljoprivrednika. Sebe predstavlja kao entuzijasta i zaljubljenika u to što radi.

Sve čini iz ljubavi

“Da nema te ljubavi, ne bi toga bilo”, kratko objašnjava i priča nam o tome kako je naručivao razno sjemenje iz cijelog svijeta, različite vrste i okuse jer ga je sve to zanimalo i želio je naučiti više. Posao trenutno ide dobro, a planiraju i dodatno širenje kako bi cijelu priču stavili na veću razinu.

Mladom poljoprivredniku čestitamo i želimo svu sreću u daljnjim pothvatima.

Objava Ilija Jurić najbolji je mladi poljoprivrednik Hrvatske, a sve to radi iz ljubavi i želje za napretkom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.